Zimski sportovi

Trener priznao da je silovao desetostruku prvakinju Francuske

Trener priznao da je silovao desetostruku prvakinju Francuske
Foto: Ilustracija | Trener priznao da je silovao desetostruku prvakinju Francuske

Francusko tužilaštvo otvorilo je istragu protiv bivšeg trenera umjetničkog klizanja Žilesa Bejera (62) zbog navodnog silovanja i seksualnih napada na maloljetnice.

Istraga je pokrenuta nakon što je bivša francuska višestruka prvakinja Sara Abitbol objavila knjigu u kojoj tvrdi da ju je Bejer više puta silovao od 1990. do 1992. godine kada je bila tinejdžerka.

"Bila sam ranjiva, a ti si to iskoristio. I danas, čim izađem iz kuće, bojim se. Mrzim odlazak na mjesta koja ne znam. Nepoznato je nužno sinonim za opasnost. Ne mogu da putujem sama. Vožnja automobila bez nekoga pored mene je dugo bila nemoguća, a letenje je mučenje", napisala je desetostruka francuska prvakinja koja koja je u paru sa Stefaneom Bernadisom osvojila bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu 2000. godine.

Bejer je prošle nedjelje priznao da je imao "intimne" i "neprimjerene" odnose s Abitbol nakon čega je dobio otkaz u klubu Les Fransis Volants.

Tužilac Remi Hejc rekao je u izjavi da će preliminarna istraga identifikovati i druge žrtve koje su mogle da pretrpe slična djela.

Francuska ministarka sporta Roksana Marasineanu je u ponedjeljak zatražila ostavku predsjednika Francuskog klizačkog saveza, koji je u vrijeme navodnih silovanja već vodio savez.

"L'Equipe" je objavio da je francusko ministarstvo sporta 2001. raskinulo savjetnički ugovor s Bejerom nakon izvještaja u kojem su otkrivena ozbiljna djela počinjena nad mladim klizačima. Uprkos otkazu, Bejer je nastavio svoj posao u Les Francais Volants i odslužio nekoliko mandata u Francuskom klizačkom savezu do 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije