Hrana i piće

"Kuhinjica" u Trebinju zamirisala lokalnim specijalitetima

"Kuhinjica" u Trebinju zamirisala lokalnim specijalitetima
Foto: N.N. | "Kuhinjica" zamirisala lokalnim specijalitetima

TREBINJE - Trebinje je proteklog vikenda bilo domaćin kulinarskog spektakla pod nazivom "Okusi Trebinje - gastro rapsodija", organizovan u okviru TV serijala "Kuhinjica", čija je nova sezona, pored Kuršumlije, započela ovim događajem na trebinjskom Trgu slobode.

Lokalni kuvari i vinari su, zajedno sa kuvarima iz serijala "Kuhinjica", koji već nekoliko dana borave u Trebinju, spremali lokalne specijalitete, kojima je kuvar "Kuhinjice" Aleksandar Ristić bio oduševljen.

Na gradskom se trgu krčkao grah poljak, ali se pravila i cicvara, pita ljevuša poznatija u ovim krajevima kao prijesnac, sarma u zelenom raštan kupusu, uštipci, odnosno priganice i mnogi drugi hercegovački specijaliteti.

Ristića, koji je prvi put u Trebinju, najviše je oduševila cicvara s medom, koja je, kako je kazao, specifična, neobična i veoma ukusna.

"Poželeo sam odmah da je napravim jer sam, uostalom, zato i stigao u Hercegovinu - da bi me lokalni gastronomski stručnjaci naučili kako se pripremaju sva ova zanimljiva jela, ali želim da upoznam i ljude. Sviđa mi se mediteranska klima i zadovoljstvo mi je da sam upoznao i ovdašnje sireve, vina i mnoge druge hercegovačke proizvode", kazao je Ristić.

Kulinarski šou na Trgu slobode je posjetio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, zahvalivši ekipi iz "Kuhinjice" koja je ranije izrazila interesovanje da Trebinje bude prvi grad na ovim prostorima koji će u njihovom serijalu promovisati gastro ponudu.

"I ova, kao i brojne ranije manifestacije, dokaz su da Hercegovina ima šta da pokaže kada je u pitanju gastro ponuda, koja igra veliku ulogu u razvoju turizmu u Trebinju. Mi domaći znamo da su nas u prethodnim godinama posjećivali brojni turisti iz cijelog svijeta upravo zahvaljujući činjenici da, pored kulturno-istorijskih znamenitosti i odlične klime, imamo i dobru kuhinju i gostoprimljiv narod", istakao je Ćurić.

Na svakom štandu je vladala velika gužva, ali se naročit miris širio od kotlića trebinjske organizacije "Slow Food", koja je radeći na promociji zdrave hrane u vrh kulinarske ljestvice cijelog ovog regiona izbacila takozvani grah poljak. Organizatori manifestacije su bili grad Trebinje i trebinjska Turistička organizacija, uz brojne sponzore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije