Hrana i piće

4 dobrobiti meda za koje možda niste čuli

4 dobrobiti meda za koje možda niste čuli
Foto: Pexels/Ilustracija | 4 dobrobiti meda za koje možda niste čuli

Lako se vari, brzo vraća snagu i osnažuje psihu.

Takođe, pomaže kod bržeg zarastanja rana, bolesti digestivnog sistema i povišene tjelesne temperature, a može se koristiti čak i kao sredstvo za čišćenje.

U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog liječenja. Ali ima on još mnogo zdravstvenih prednosti, o kojima se malo zna. Hajde u nastavku da se podsjetimo...

1. Olakšanje kod problema sa sinusima

Antibakterijska i antiseptička svojstva koja su prirodno prisutna u medu, pomažu nam prilikom upale sinusa i liječenju infekcija. Med takođe smiruje grlo, smanjuje kašalj i jača imunitet.

2. Prirodni izvor energije

Prirodni, neprerađeni šećer koji sadrži med, diretkno ulazi u krvotok i može pružiti brzi nalet energije. Vaš trening u teretani imaće velike koristi od ovog brzog pojačanja energije, posebno ako radite duge vježbe izdržljivosti, prenosi večernji.hr.

3. Sadrži antioksidanse

Što je med tamniji, to sadrži više antioksidanasa, prirodnih spojeva koji pomažu u obnovi oštećenih stanica što može povećati rizik od bolesti srca ili kancerogenih oboljenja. Dovoljna dnevna doza su dvije ili tri kašičice meda, ako uz to konzumirate i dovoljno voća i povrća.

4. Brz i dubok san

Ako vas muči nesanica, topli napitak sa medom i mlijekom neposredno pred spavanje će vam pomoći da se konačno odmorite. Nekoliko kašika meda u toplom mlijeku ili čaju već duže se koristi kao sredstvo za poboljšenje sna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije