Hrana i piće

Pratite nas na Google news

Bizarni hit u Češkoj: Čokoladice od brašna cvrčaka

Bizarni hit u Češkoj: Čokoladice od brašna cvrčaka
Foto: N.N. | Bizarni hit u Češkoj: Čokoladice od brašna cvrčaka
N.N.

Proizvođači Radek Hušek i Daniel Vach kažu kako je brašno koje dobivaju na tajlandskoj farmi puno kvalitetnih proteina, ali i vitamina B, željeza i kalcijuma te, bez obzira na to što se radi od mesa, mogli bi ga koristiti i vegetarijanci...

Za trećinu svjetske populacije kukci su uobičajni dio jelovnika, ali ne i za Evropljane koji većinom smatraju da skakavcima i cvrčcima nije mjesto u tanjiru. Ipak, češki biznismeni Radek Hušek i Daniel Vach ne misle tako.

Dugo su istraživali dobrobiti prehrane koja uključuje cvrčke i bacili se na proizvodnju proteinskih čokoladica i energetskih pločica za sportiste od zdravog brašna. Sens čokoladice ne sadrže šećer niti gluten, a dolaze u nekoliko kombinacija okusa. Maslac od kikirikija i cimet, ananas i kokos te tamna čokolada i naranča ili sezam za sada su u ponudi.

Brašno od cvrčaka nema izražen okus, a Radek i Daniel kažu kako mnogi ne primjećuju razlike u aromi od pšeničnog. Proteini su jednako kvalitetni kao kod junetine, piletine ili ribe, ali je više mikronutrijenata poput vitamina B, željeza i kalcijuma. Najvažnije je od svega da se za proizvodnju jednake količine proteina cvrčaka potroši 12 puta manje hrane, mnogo manje zemlje i minimalne količine vode. Osim toga, pritom se proizvodi 100 puta manje stakleničkih gasova.

Kako tvrde, važna im je i etička razlika između ubijanja goveda i cvrčka. Na farmama se ne koriste antibiotici, a u poređenju s pilićima ili svinjama manji je i rizik prenošenja bolesti na čovjeka.

"Sudeći prema istraživanjima, očekuje se veliki porast industrije jestivih kukaca. Mogla bi narasti na 1,5 milijardi dolara do 2012. Mnogo je mjesta u Evropi gdje se proizvodi od kukaca mogu kupiti u trgovinama, na primjer Finska, Danska, Belgija i Švajcarska već ih imaju na svojim policama“, kaže dvojac za Radio Prahu.

Za kupovinu farme cvrčaka odabrali su Tajland zbog klimatskih uslova. Vlaga i temperatura od 25 °C cvrčcima savršeno odgovaraju. Godišnje proizvedu 42 tone brašna. Na primjer, za 1 gram brašna potrebno je 11 cvrčaka.

(Punkufer.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije