Hrana i piće

Domaća supa: Bakin lijek koji oporavlja cijelo tijelo

Domaća supa: Bakin lijek koji oporavlja cijelo tijelo
Foto: vargazs/Pixabay | Domaća supa: Bakin lijek koji oporavlja cijelo tijelo

Domaća supa je esencijalni dio naše kuhinje, ali i mnogih drugih. Istinski zdrava, pogotovo za digestivni trakt, ali i za kosti i zglobove, prehlade i generalno dobra za građenje imuniteta, domaća supa je nešto što je svima potrebno.

Nekada, gotovo kao pravilo je bilo da ručak počinje tanjirom vruće domaće supe. Međutim, zbog brzog ritma i previše dnevnih obaveza ljudi su se većinom odvikli od ove zdrave i korisne navike. Tanjir supe znači zdravlje, pospješuje probavu, daje hranljive sastojke našem organizmu i pomaže kod prehlade.

Prava domaća supa se po receptu naših baka pravi od starije živine ili goveđeg mesa, a ako možete da nađete šuplje goveđe kosti  tim bolje. Za čorbe se uvijek bira mlado meso, piletina i teletina.

Osim mesa, dobra supa se ne može zamisliti bez povrća kao što je mrkva, peršunov korijen, peršunov list, paštrnak, celer, a so i biber se stavljaju po ukusu naknadno.

Zimi je ona pogodna za grijanje organizma te jača imunitet i pomaže u borbi protiv prehlade, dok je ljeti idealan vid rehidratacije jer predstavlja pravu malu infuziju elektrolita, u periodima obimnog znojenja. Supa je takođe idealna za dijete i posebne režime ishrane, pogotovo ako je napravljena bez dodataka brašna i pavlake.

Supa pomaže u detoksikaciji organizma u cijelosti. Pored toga što hidrira organizam, poboljšava eliminaciju toksina putem jetre.

Ukoliko je pravite od životinjskih kostiju, biće bogata kolagenom i na taj način uticati na bolje stanje koštanozglobnog sistema, ali i kože u cijelosti.

Trikovi naših baka

Da bi supa imala jak ukus potrebno je da meso i zelen stavite u hladnu vodu da se kuvaju. Za blaži ukus supe, a jači mesa stavite ga u vruću vodu i kuvajte. Najbolja supa je kad se pomiješaju dvije vrste mesa  govedina i parče piletine. Kad se sve stavi u lonac, potrebno je pojačati vatru dok sve ne proključa, a potom poklopiti i pustiti da se kuva najmanje dva sata; goveđa supa na laganoj vatri može se kuvati i tri do četiri sata.

Još jedan od trikova naših baka koji daje posebnu aromu domaćoj supi je crni luk. Očišćenu glavicu prepolovite na pola i blago zapecite direktno na ringli. Tako zapečen luk dodate u šerpu.

Po završetku kuvanja supu uvijek procijedite da biste odstranili parčiće od mesa koji plivaju najčešće po površini šerpe i da vam supa ne bi bila mutna.

Recept za pileću supu

Sastojci:

za 5 osoba

400 g pilećeg mesa (bubac, krila, leđa i nogice)

1 celer

3 mrkve

1 veći peršun

1 mala glavica luka

nekoliko zrna bibera

domaći rezanci ili knedle za supu

1 kašika začina

malo soli

malo sjeckanog lista celera ili peršuna

Priprema:

Meso dobro oprati i staviti u veći lonac, dodati isjeckanu mrkvu, celer i peršun. Manju glavicu luka koja je presječena  na pola i  prepečena na plotni takođe ubacite u lonac i malo bibera u zrnu.

Naliti vodu u šerpu i kuvati prvo na najjačoj vatri, a potom kad prokuva smanjiti da lagano vri. Potrebno je naliti pun lonac vode i više ne dolijevati u toku kuvanja. Nakon što se supa skuvala, nakon oko dva sata, meso i luk izvaditi i dodati rezance. U supu dodati i malo sjeckanog lista celera ili peršuna, začina i soli po ukusu. Supa treba da provri još dvatri minuta i sklanja se sa šporeta. U supu se mogu dodati i knedle umjesto rezanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije