Hrana i piće

Evo koliko dugo meso smije da stoji u zamrzivaču

Evo koliko dugo meso smije da stoji u zamrzivaču
Foto: tomwieden/Pixabay | Evo koliko dugo meso smije da stoji u zamrzivaču

​Mnoge domaćice nisu sigurne koliko dugo meso smije da bude zamrznuto.

Mnoge domaćice ukoliko kupljeno meso ne potroše odmah, one ga zamrznu. Međutim, postavlja se pitanje koliko dugo zamrznuto meso smije da stoji, a da bude bezbjedno za pripremu?

Važno je znati da nema svaki komad mesa isti rok trajanja, a koliko dugo meso smije da bude zamrznuto zavisi i od vrste mesa.

Piletina i ćuretina

Cijeli pilići i ćurići u zamrzivaču mogu biti do godinu dana. A ukoliko zamrzavate njihove komade poput prsa, bataka, karabataka i krilaca, trebalo bi ih iskoristiti u roku od 9 mjeseci, dok iznutrice ne bi smjele stajati zamrznute duže od 3-4 mjeseca.

Govedina, teletina i jagnjetina

Kada je riječ o svježem goveđem, telećem ili jagnjećem mesu, ono može trajati i nekoliko mjeseci. Sirovi odresci mogu se čuvati u zamrzivaču šest do 12 mjeseci dok kotletima je rok trajana kraći zbog kostiju - od 4 do 6 mjeseci. Pečeno meso može biti smrznuto između četiri i dvanaest mjeseci.

Svinjetina

Sirova svinjetina slično se zamrzava kao govedina i drugo meso. Ako svinjetinu isjeckate na kockice i smrznete, tako može stajati 4-6 mjeseci, a pečena svinjetina 4-12 mjeseci. Prerađena svinjetina, poput slanine, kobasica, viršli i šunke može biti u zamrzivaču samo jedan ili dva mjeseca.

Mljeveno meso

Nevezano o kojoj vrsti mljevenog sirovog mesa se radi, ne bi trebalo držati ga u zamrzivaču duže od 3 ili 4 mjeseca.

 

(Magazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije