Hrana i piće

Joker - prvo bezglutensko kraft pivo u BiH

Joker - prvo bezglutensko kraft pivo u BiH
Foto: Jelena Đurđević | Joker prvo bezglutensko kraft pivo u BiH

​Da kreativnosti kraftera nema kraja i da ljubitelji piva mogu očekivati razne novitete potvrdilo se na promociji bezglutenskog kraft piva Joker - serviraj za pobjedu, koja je okupila veliki broj ljubitelja zanatskog piva u pivari "The Master Craft Brewery" u Banjaluci.

Ljubomir Marić, vlasnik ove pivare, rekao je da je ovo veliki dan jer je to prvi put da je na tržištu BiH izašao jedan takav proizvod, bezglutensko pa još i kraft pivo.

"Ideja je da to bude naš specijal, da ljudima koji su nerezistentni na gluten, kao i ljudima koji su na bezglutenskim dijetama omogućimo da uživaju u piću bogova - kraft pivu", istakao je Marić.

Dodao je da su nedavno krenuli s radom, te da do sada imaju pet stilova piva tokom cijele godine, a da je njihova ponuda sada bogatija jer u njoj imaju i bezglutensko pivo.

Dragana Lošić, nutricionistkinja i saradnik na razvoju proizvoda, objasnila je nutritivne kvalitete kraft piva.

"Kraft pivo je u prednosti u odnosu na industrijska piva jer su ona prirodnog porijekla i u njima nema vještačkih aroma, nema konzervansa i dobijaju se potpuno prirodnim putem", istakla je Lošićeva.

Dodala je da najkvalitetniji hmelj i slad ulaze u sastav ovih piva, te da se njegova umjerena konzumacija preporučuje kod pojave urinarnih problema i bubrežnih kamenaca. Takođe, dobar je za jačanje kostiju.

"Sada imamo i pivo bez glutena, čija potražnja sve više raste na tržištu, a ono se preporučuje ljudima koji su u manjoj ili većoj mjeri nerezistentni na gluten", kazala je Lošićeva.

Ističe da se proizvodnjom bezglutenskog piva povećao njegov izbor, koji sada može da zadovolji razne ukuse i potrebe ljubitelja piva.

Promociji je prisustvovao i poznati američki kuvar Art Smit, lični kuvar čuvene Opre Vinfri i Baraka Obame, bivšeg američkog predsjednika.

Ovom prilikom spremio je američke burgere po vlastitoj recepturi, ali je i degustirao nekoliko lokalnih specijaliteta, koje je pripremio Bojan Dragić, banjalučki kuvar.

Smit je rekao da je ljubitelj piva, te je ovom prilikom probao bezglutensko pivo Joker, za koje je imao samo riječi hvale.

"Osim piva, koje je odlično, i specijaliteti koje sam imao priliku da probam su jedna od najboljih jela u Evropi", istakao je Smit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije