Hrana i piće

Kora avokada krije opasne bakterije

Kora avokada krije opasne bakterije
Foto: Pixabay | Kora avokada krije opasne bakterije

FDA (Uprava za hranu i lekove) savetuje da pažljivo operete avokado jer je sječenje rizično, budući da bakterije iz kore mogu preći u plod.

Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je veoma zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela sa avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.

Iako se čini da je čvrsta ljuska avokada dovoljna da zaštiti plod ispod nje, zapravo je istina da ta kora može biti odličan domaćin za bakterije poput listerije i salmonele, pokazuje posljednji izvještaj američke agencija FDA, koja savjetuje da perete avokado prije jela, baš kao što to činite s bilo kojim drugim voćem.

FDA je istraživanjem otkrila kako je od 1.615 avokada kod njih 17 procenata pronađena listerija u kori, dok je salmonela pronađena u tek jedan odsto.

Iako je taj procenat relativno mali, FDA snažno savjetuje da pažljivo operete avokado jer je sječenje rizično, budući da bakterije iz kore mogu preći u plod.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije