Hrana i piće

Najzdravije namirnice koje možete koristiti za sendvič

Najzdravije namirnice koje možete koristiti za sendvič
Foto: Pexels/Ilustracija | Najzdravije namirnice koje možete koristiti za sendvič

Sendviči su mnogima omiljeni obrok ili užina, a za njihovu pripremu postoji mnogo načina i kombinacija.

Međutim, određene namirnice je bolje jesti u sendvičima od drugih.

Dijetetičar Najdžel Denbi sastavio je listu najčešće korišćenih sastojaka u sendvičima i otkrio koliko su dobri.

Na listi koju je izdvojio nalaze se namirnice poput piletine,  jaja, ribe.

Kao najbolju i najzdraviju hranu koju možete jesti u sendvičima, Denbi izdvaja jaja.

"Jaja su prirodni protein koji sadrži sve esencijalne aminokiseline. Takođe su prepuna drugih važnih hranljivih materija poput gvožđa i vitamina. Uvijek su odličan izbor za sendviče", kaže on.

Još jedan dobar izbor za sendviče je piletina.

"Ovo bijelo meso je jedan od najslađih izvora proteina i sadrži vitamin B, selen i fosfor, što ga čini savršenim izborom za obrok", ističe on.

Govedina je takođe na listi dobrih sastojaka za pravljenje sendviča.

Denbi ističe da je "nemasna govedina bogata gvožđem, što pomaže u održavanju zdravog snabdijevanja krvlju. Gvožđe je jedan od ključnih minerala koji nedostaje mnogim ljudima, pa je ovo lak način da ga unesete u svoje tijelo".

Riba bogata proteinima koju mnogi vole da jedu u sendviču, losos, Denbi ističe da je ova popularna riba "puna" proteina i omega-3 masnih kiselina.

Možete izabrati konzervirani, dimljeni ili svjež losos, sve opcije su dobre .

Koju popularnu hranu ne treba jesti tako često?

Iako mnogi ljudi vole da ih jedu, hranu poput šunke, tunjevine, slanine i kobasica ne bi trebalo da jedemo toliko često u sendvičima, pogotovo ne svaki dan, prenosi Express.co.uk.

Šunka je, uz sir, možda najpopularnija u sendvičima. Međutim, dijetetičar objašnjava da "iako je šunka dobar izvor proteina, ima mnogo soli i malo vitamina i minerala, pa nije tako dobra kao nemasna govedina ili riba".

Mnogima omiljeni hrskavi dodatak sendvičima, slanina, dobra je za povremenu konzumaciju, ali je svakako ne treba jesti svaki dan. Razlog tome je što ćete konzumiranjem slanine "unijeti više soli, a manje vitamina i minerala", tvrdi on.

Isto važi i za kobasice koje "sadrže male količine nemasnog mesa i mnogo masti, ali i soli. Jedući kobasice nećete unositi hranljive materije u organizam", dodaje on.

Povrće je odličan izbor za jelo u sendvičima, ali ako jedete samo povrće, dijetetičar preporučuje da odaberete namaz ili nešto za dodavanje proteina, prenosi AntenaM.

"Uvjerite se da fil ima malo proteina, inače ćete možda osjetiti glad ubrzo posle obroka i izabrati nezdrave grickalice. Dobra opcija za ovo je humus", zaključuje Denbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije