Hrana i piće

Njegovo jestivo veličanstvo, nasmiješeni Ginger man

Njegovo jestivo veličanstvo, nasmiješeni Ginger man
Foto: N.N. | Njegovo jestivo veličanstvo, nasmiješeni Ginger man

Čovječuljci od đumbira, Gingerbread keksići, Ginger man… Ovi popularni praznični keksići imaju mnogo imena, ali sva skrivaju jedno - najzabavnije zalogaje prepune mirisnih začina. Samo jedan pogled na njih će vas oraspoložiti, a mogu i dugo trajati te biti originalan poklon ili jestivi ukras za jelku.

Gingerbread keksići jedna su od omiljenih prazničnih tradicija jer ih možete izrađivati, pogotovo u vrijeme pandemije virusa korona, kada većinu vremena provodimo u svojim kućama, s porodicom i uživati u veselom prazničnom raspoloženju ili pak organizovati druženje s najužim krugom prijatelja i zabaviti se ukrašavajući keksiće. Za koju god se varijantu odlučite, zabava je zagarantirana jer ukrašavanjem Gingerbread čovječuljaka možete dati mašti na volju i iskazati svoju kreativnost.

Još jedna od prednosti ove poslastice je i to da je neizmjerno lagana za pripremu, a od posebnih dodataka sve što vam treba je kalup i šećerna smjesa te boje kojima ćete dekorisati keksiće. Jedinstven i specifičan aromatični ukus spoj je neizostavnih zimskih začina koji ove keksiće čine toplim, ukusnim i jednostavno nezamjenjivim.

ISTORIJAT

Keksići porijeklo vuku još iz srednjeg vijeka, a specifični, čovjekoliki oblik nastao je u 16. vijeku na dvoru kraljice Elizabete I. Na dvoru na kojem je dekadencija vladala na svim poljima jedan pekar svojski se potrudio da impresionira kraljicu pa je za jednu svečanu priliku napravio keksiće u formi kraljice i njenih zvanica te tako započeo trend koji živi do danas.

Razlika između običnih medenjaka i ovog keksa je u većoj količini đumbira, koji im daje specifičnu aromu i miris. Takođe, oni u američkoj verziji nisu medenjaci, jer se za njihovu pripremu koristi melasa, a ne med. Zbog toga su svjetliji od svojih američkih rođaka. Ako ipak želite da budu tamniji, onda možete koristi jako taman smeđi šećer ili možete ubaciti i kašiku kakao praha. Kakao neće puno uticati na ukus, a dobićete tamne keksiće.

BOMBONI UMJESTO DUGMETA, GLAZURA ZA ODJEĆU

Glazurom, koju ste napravili od šećera u prahu i lumunovog soka, možete nacrtati oči i osmijeh vašim čovječuljcima od đumbira, a zavisno od toga da li je medenjak muško ili žensko možete mu nacrtati džemper i hlače ili haljinu. Kod muških keksića na rukama, struku i na nogama povucite valovitu liniju, a kod ženskih na rukama i na rubovima haljine.

Po želji možete dodati dugmiće, a za to vam može poslužiti jestiva boja za kolače u različitim nijansama ili gumene bombone. Možete ih i cijele posuti raznobojnim jestivim mrvicama i po njima polijepiti bombone. Pustite mašti na volju.

RECEPT

SASTOJCI:

350 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica đumbira u prahu

1 kašičica cimeta

2 kašičice ekstrakta vanilije

1 kašičica naribane limunove korice

prstohvat mljevenog klinčića ili više po želji

6 kašika margarina

200 g smeđeg šećera

150 g meda

1 jaje

PRIPREMA:

U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prah đumbira, cimet, klinčić i so. U drugoj posudi izmiksajte margarin, u koji postepeno dodajte šećer i jaje te potom sve zajedno sjedinite u kompaktnu smjesu. U istu posudu dodajte limunovu koricu, med i vaniliju i miksajte dok se sve ne sjedini. Na kraju ubacite sve suve sastojke pa dobro promiješajte dok ne dobijete tijesto, te kada ste zadovoljni smjesom ostavite je bar dva sata da se diže na sobnoj temperaturi. Rernu zagrijte na 180 stepeni, a tijesto razvaljajte na oko jedan do najviše dva centimetra debljine i pomoću kalupa napravite čovječuljke. Na kraju dobijene oblike stavite u rernu i pecite oko 10 minuta te ih ukrasite po želji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije