Hrana i piće

Tri najbolje marinade za ribu

Tri najbolje marinade za ribu
Foto: N.N. | Tri najbolje marinade za ribu

Svaki dobri kuvar zna da čarolija pikantnog zalogaja leži u mnoštvu malih sastojaka koji osvajaju čulo ukusa. Kada je riječ o ribi, njena tajna je u marinadi koje joj daju sočan ukus i aromatičnu nit.

Uz dodatak ulja i začina, svaka marinada se sastoji od kiselih sastojaka kao što su sirće, bijelo vino ili sok od limuna. Kiselina omogućava ribi da upije aromu svih začina, sprečava nastajaje štetnih spojeva na ribi i daje joj sočan ukus. Važno pravilo svakog mariniranja je u sljedećem – kod marinada koje sadrže mnogo sirćeta ili limunovog soka vrijeme mariniranje se skraćuje sa preporučenih 30 minuta na 15, jer previše kiselina razgrađuje tkivo ribe.

Preporuka je da marinadu držite u posudama od stakla, plastike i nerđajućeg čelika, a izbjegavate aluminijum jer loše reaguje u dodiru sa kiselinom. Takođe, već pripremljenu marinadu obavezno držite u frižideru.

Spremili smo za vas tri marinade. Isprobajte ih sa najrazličitijim vrsta ribe i uživajte u bogatstvu ukusa.

Osnovna marinada za ribu

Sastojci:

Maslinovo ulje

Bosiljak

Ruzmarin

Sok od limuna

Nasjeckani beli luk

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i krenite sa pripremom ribe na roštilju. Ispecite je sa jedne strane, prevrnite i ispečenu stranu premažite marinadom dok je još na roštilju, pa postupak ponovite i sa druge strane ribe. Ispečenu ribu odložite na tanjir i prelijte ostatkom marinade.

Marinada za losos od đumbira i susama

Svako ima svoj omiljeni recept za pripremu lososa, ali se ova marinada svrstava u neke od najboljih. Svježi đumbir, soja sos i smeđi šećer daće poseban ukus lososu, a bijeli luk i ulje od susama produbiti aromu.

Sastojci:

¼ šolje maslinovog ulja

2 kašike soja sosa

kašike limunovog soka

2 kašike susamovog ulja

2 kašike braon šećera

2 čena bijelog luka

1 kašika rendanog svježeg đumbira

1 kašika susama

4 mlada luka, sitno isjeckana

Priprema: U posudi umutiti maslinovo ulje, soja sos, limunov sok, susamovo ulje, smeđi šećer, bijeli luk, đumbir, semenke susama i mladi luk. Filete lososa preliti smjesom i dodati đumbir. Ostaviti da se marinara u posudi sa poklopcem najmanje 30 minuta prije pripreme. Marinirani losos spremati na roštilju ili ga ispeći u rerni.

Marinada od bilja

Ova jednostavna marinada može biti dodatak bilo kojoj vrsti riba, uključujući losos, skušu, oslić i tunu. Peršun je glavna zvijezda, a kada ga uparite sa bijelim lukom, paprikom i svježim sokom od limuna siguran put do bogatog ukusa ribe. Izaberite ribu i krenite sa mariniranjem.

Sastojci:

1 veza peršuna

8 čena bijelog luka (drobljenog)

1 kašičica soli

1 kašika svježeg kima

1 kašika tucane suve paprike

kašika slatke mljevene paprike

½ šolje ekstra djevičanskog maslinovog ulja

¼ šolje svježeg soka od limuna

Priprema: Sitno isjeckati peršunov list. Izgnječiti beli luk sa malo soli, dodati kim, biber, papriku, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve sastojke staviti u tiganj i dobro izmješati. Ostaviti da se marinada kuva, skloniti je prije ključanja i njome preliti već spremljenu ribu. Ostaviti da odstoji sat vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije