Kuća i vrt

Bez štetnih hemikalija: Limun u akciji čišćenja kuće

Bez štetnih hemikalija: Limun u akciji čišćenja kuće
Foto: Unsplash/Precious Plastic Melbourne | Bez štetnih hemikalija: Limun u akciji čišćenja kuće

Da bi vaš dom bio čist, ne morate da posegnete za jakim hemikalijama jer prirodna rješenja za čišćenje mogu biti jednako efikasna, a u većini slučajeva ćete u svojoj ostavi pronaći sve što vam je potrebno.

Limun je jedna od najpopularnijih ekološki prihvatljivih opcija za čišćenje koja se može koristiti za skoro svaku površinu u kući.

Kada čistite sokom od limuna, možete povećati količinu soka koju dobijete iz limuna tako što ćete limun staviti u vruću vodu na 15 minuta ili ga zagrijati na laganoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta na koje sve načine možete upotrijebiti limun u čišćenju, ali ovo svakako nije sve, budući da ovaj citrus ima širok spektar upotrebe.

Napravite univerzalno sredstvo za čišćenje

Stručnjak za čišćenje Lesli Rajčert je podijelila recept za čišćenje koji sadrži i limun. Ovo sredstvo za uništavanje mikroba se dobija miješanjem 230 ml bijelog sirćeta, 120 ml limunovog soka, 120 ml votke, osam kapi eteričnog ulja limunske trave i dvije do tri kapi kastilskog sapuna u bočici s raspršivačem.

Još jedan savjet koji Rajčertova dijeli jeste da ostavite limunovu koru nekoliko sedmica u destilovanom bijelom sirćetu, tako će limunska kiselina iz kore biti izvučena sirćetom i stvoriti snažno sredstvo za čišćenje.

Očistite prozore i stakla

Stavite gaziranu vodu u flašicu sa raspršivačem i dodajte kašičicu limunovog soka. Ovo sredstvo efikasno i brzo čisti sve staklene površine, a potrebni su vam samo kvalitetna krpa ili list novina kojima ćete posušiti stakla.

Držite mrave podalje

Limunov sok i limunova kora su rješenje koje nije štetno za ljude i kućne ljubimce, a koje će mrave držati dalje od vašeg doma. Pronađite mjesto gdje mravi ulaze u vašu kuću, poprskajte područje limunovim sokom i ugurajte limunovu koru u rupe i pukotine kako biste spriječili da mravi ulaze u kuću.

Napravite domaću pastu za čišćenje

Pomiješajte so i limunov sok kako biste stvorili abrazivnu pastu koju možete koristiti za uklanjanje rđe, iskorjenjivanje mrlja sa odjeće i čišćenje bakrenih lonaca, dasaka za rezanje, prljavih vrata tuša i raznih drugih površina.

Oribajte mašinu za pranje suđe

Stavite činiju limunovog soka u gornju rešetku ili korpu i uključite mašinu za pranje suđa na normalan ciklus. Sok će se pomiješati s vodom za pranje i ukloniti mrlje od tvrde vode i nakupine kamenca.

Očistite drvene daske za rezanje

Poznato je da je drvene daske za rezanje teško održavati čistima jer su porozne. Ne treba ih staviti u mašinu za sudove, niti ih koristiti za rezanje sirovog mesa. Ali čak i tako, mogu se osjetiti na nakon nekoliko upotreba. Za borbu protiv neugodnih mirisa i održavanje drvenih ploča čistima pospite so na suvu dasku za rezanje, a zatim upotrijebite pola limuna da istrljate dasku. Zatim potopite dasku u vruću vodu i limunov sok prije ispiranja i sušenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije