Kuća i vrt

Biljka svetog imena mora se naći u vašem domu

Biljka svetog imena mora se naći u vašem domu
Foto: Facebook/Rasadnik Ilić | Biljka svetog imena mora se naći u vašem domu

Pored toga što svojim mirisom rastjeruje komarce, ova biljka je veoma jednostavna za gajenje.

Hilandarski bosiljak, tamjanika, Sveta Petka, sve su to nazivi za istu biljku. Može da se gaji u saksiji, na terasi ili u bašti, a osim što je izuzetno atraktivna, veoma je i korisna jer tjera različite insekte, posebno moljce i komarce.

Ova biljka voli toplotu i sunce, mada je ne treba izlagati jakim sunčevim zracima. U nekim slučajevima uspijeva i na svježijim i sjenovitim mjestima u bašti ili na balkonu.

Ukoliko se odlučite za to da je gajite u stanu, važno je da ne bude na direktnom „udaru“ sunčevih zraka tokom toplih ljetnjih dana.

Grm tamjanike može izrasti i do jednog metra, a ako je pravilno njegujete, godinama ćete imati divan mirisni ukras u svom domu, bašti ili na terasi.

Povremeno čupkajte listiće kako bi ostala kompaktna, jer će na taj način grm lijepo rasti i u stranu, a ne samo u visinu.

U ljetnjem periodu zalivajte je kad god primijetite da je zemlja pri vrhu suva, a tokom zimskih dana ne pretjerujte sa zalivanjem, već samo povremeno dolijte vodu. Jako je važno da se tamjanika ne osuši, stoga često provjeravajte zemlju.

Tamjanika cvijeta sporadičnim cvjetićima bijele ili nježno plave boje, koji su grupisani u cvasti. Kada se završi sezona cvjetanja, odsijecite precvjetale grančice.

Njega tamjanike u saksiji

Ako tamjaniku držite kao sobnu biljku lako će se prilagoditi uslovima u vašem domu. Potrebno joj je dosta svjetlosti, a podnijeće i sjenovita mjesta, suv vazduh, direktno sunce.

Tamjanika kada je u saksiji zimi se drži u toplijem prostoru i rjeđe se poliva.

A ako je baštenski uzgajana ne smije da bude na temperaturi ispod 10 stepeni.

Razmnožavanje

Tamjanika se razmnožava vrlo jednostavno – reznicama koje su uzimaju sa matične biljke tokom proljeća ili ljeta. Reznice treba smjestiti u saksije promjera 12 cm, a potrebno je oko 2 nedjelje da se ukorijene u zemlji, uz optimalnu temperaturu oko 20 stepeni.

Rast hilandarskog bosiljka može da se usmjerava, postupkom orezivanja. Ukoliko želite širu i kompaktniju biljku to možete postići rezanjem vrhova, zbog čega će biljka da razvija bočne izdanke, prenosi Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije