Kuća i vrt

Đubrivo od koprive odlično djeluje na biljke, kako ga napraviti

Đubrivo od koprive odlično djeluje na biljke, kako ga napraviti
Foto: Arhiva | Đubrivo od koprive odlično djeluje na biljke, na jednu posebno

Kopriva (Urtica dioica) je poznata ljekovita i jestiva biljka koja je rasprostranjena na širokom području, a ljudi je često smatraju nepoželjnim korovom i nesavjesno je čupaju i kose, zaboravljajući na njene prednosti.

Ona doprinosi boljem zdravlju biljaka i boljem rodu, a osim đubriva, od nje se pripremaju i prirodna sredstva za zaštitu bilja.

Većina biljaka u bašti dobro reaguje na đubrenje koprivom, a posebno paradajz. Međutim, treba upozoriti da postoje neke biljke koje nisu njeni ljubitelji, a to su crni i bijeli luk, pasulj i grašak.

Priprema đubriva

Uberite jedan kilogram svježe koprive i to najbolje prije cvjetanja, a ako nemate svježu, možete koristiti i 200 gr sušene, piše Agroklub.

Potopite je u 10 litara vode, pri čemu je najbolje koristiti odstajalu vodu ili kišnicu.

Za pripremu đubriva koristite plastične kante ili kamene posude, jer bi se metalne mogle oštetiti zbog hemijskih reakcija koje nastaju tokom fermentacije. Kante nemojte puniti do vrha, ostavite slobodan prostor jer će tečnost tokom vrenja zapjeniti.

Sve dobro promiješajte, te pustite da odstoji. Tokom fermentacije nastaje hranljiv preparat za biljke, a da je spremna za đubrenje možete prepoznati po tome kad više ne pjeni, a i tečnost će postati tamne boje. Proces traje od 1,5 do tri nedelje.

Procijeđena tečnost se razrjeđuje s vodom

Fermentacija može trajati i kraće, pogotovo kada su visoke ljetne temperature, ali najbolje je pratiti pjenušanje i boju pa ćete znati kada je đubrivo spremno za korišćenje. Kante smjestite na mjestu gde ima puno sunca, a sadržaj povremeno promiješajte.

Kante je najbolje prekriti mrežicom ili tkaninom poput gaze kako u nju ne bi upadali razni insekti i manje životinje. Budući da sadržaj zbog fermentacije razvija vrlo neugodan miris, posudu smjestite negdje gdje vam neće smetati, najbolje na kraj bašte.

Kada je fermentacija gotova, sadržaj kante se procijedi. Prije primene važno je pripremljen preparat od koprive razrijediti s vodom. Ukoliko planirate zalivati zemlju, onda se razređuje u razmjeri 1:10, a kod folijarne primjene se koristi tečnost razređena u razmeri 1:50.

Kod cijeđenja, ostatke nemojte baciti već ih koristite kao prihranu u kompostu pazeći da ga kasnije ne dodate u ranije navedene biljke koje nisu ljubitelji ove vrste đubriva.

Ovo ekološki pripremljeno đubrivo će ojačati biljke koje će biti zdravije i manje podložne napadu patogena i štetnih insekata.

Koristi se i kao insekticid u borbi s lisnim vašima

Koprivu možete koristi i kod pripreme sredstava za zaštitu biljaka, a pogotovo kod zaštite od lisnih vaši.

Priprema sredstva je ista kao i kod đubriva, jedina razlika je u trajanju fermentacije. Ovo ekološki pripremljeno sredstvo koristi se nakon 12 do najviše 24 časa od potapanja, jer se dužom fermentacijom gube materije koje 'žare'.

Preparat koristi se nerazrijeđen, a za razliku od hemijskih insekticida za njegovo delovanje je potrebno više strpljenja. U slučaju najezde treba prskati nekoliko dana zaredom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije