Kuća i vrt

Kala jednostavan cvijet raskošne ljepote

Kala jednostavan cvijet raskošne ljepote
Foto: N.N. | Elegantna ljepotica kala - jednostavan cvijet raskošne ljepote

Kale su poznate po izuzetno nježnim cvjetovima graciozne forme. Potiču iz močvarnih predjela južne Afrike Zahvaljujući vojskovođi Simonu van der Salu 1697. godine su stigle u Evropu i prvobitno su bile poznate pod imenom Calla aethiopica, ali vrlo brzo su dobile i novo ime.

Naime, u čast italijanskog fizičara i botaničara Frančeska Zantedešija nazvane su Zantedeschia aethiopica.

Baštensko i saksijsko cvijeće

Kala je zeljasta trajnica iz porodice kozlaca, te je prepoznatljiva po karakterističnim listovima zatvorenih ivica. Na taj način biljka se sama štiti od gubitka vode, pa može da opstane i u sušnim mjesecima pomoću mesnatog korijena u vidu lukovice koja uvijek ima dovoljno vlage da se razvija i u nepovoljnim uslovima.

Cvjetovi su skupljeni u klip sa bijelim omotačem, a u baštenskim uslovima dostižu visinu od 40 cm do 1,2 m. Najčešće su bijele boje, a posljednjih godina se gaje nove sorte - u žutoj, crvenoj, roze i zelenoj boji.

Kale su idealne biljke i za unutrašnji prostor. Kako god ih možete gajiti u bašti, pogodne su i za uzgoj u saksiji u stanu. Kao i ljubičice, kale traže dosta svjetlosti u kućnim uslovima, ali ne smiju biti izložene direktnim sunčevim zracima. Tokom ljeta potrebno ih je zalivati mlakom stajaćom vodom jer im je toplota potrebna za rast i cvjetanje, a na svake dvije nedjelje obavezno je prihranjivanje.

Nakon prestanka cvjetanja, biljku treba prestati zalivati jer dolazi period mirovanja. Da biste imali lijepe cvjetove, morate otklanjati stare listove, jer oni guše cvijet. Takođe, ukoliko je kala starija od tri godine, neophodno je da se izvadi iz saksije, razrijedi i ponovo posadi.

Najljepši buketi od kala

Kale su na našim prostorima najpoznatije kao rezano cvijeće. S obzirom na to da simbolizuju  nevinost, često se od njih prave buketi za vjenčanja, a zbog prefinjenosti nerijetko su i dekoracija prostora za vjenčanje jer donose dozu elegancije svakoj svadbenoj temi.

Jednostavne, a raskošne kale su savršeno cvijeće u vazi. Pored ruža, one su pravi izbor kada niste sigurni koji cvijet da poklonite voljenoj osobi, jer nijedna dama ne može ostati ravnodušna pred delikatnom ljepotom kale.

Kale simboliziraju ljepotu

Prema vjerovanju, kale su nastale zahvaljujući Heri - grčkoj boginji ljubavi, braka i rađanja. Naime, njen nevjerni muž Zevs dobio je sina Herkula sa smrtnicom. U želji da i Herkul ima božanske moći Zevs je jedne noći donio bebu kod Here da je nahrani. Međutim, boginja je odgurnula mališana, pa se njeno mlijeko razlilo po svemiru i formiralo Mliječni put, a iz kapi koje su pale na Zemlju iznikle su bijele kale.

Kod Rimljana kale simbolizuju ljepotu. Rimska boginja ljubavi, ljepote i plodnosti Venera je izlazeći iz vode prvo ugledala ovaj cvijet. Kako je postala ljubomorna na ljepotu kala, proklela ih je dodajući im veliki žuti tučak na sredini. Ipak, on nije umanjio savršeni sklad i eleganciju cvijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije