Kuća i vrt

Gazanija sjajan izbor za vrtove i balkone koji su stalno na suncu

Gazanija sjajan izbor za vrtove i balkone koji su stalno na suncu
Foto: Pixabay | Gazanija sjajan izbor za vrtove i balkone koji su stalno na suncu

Biljka koju ćete uočiti zbog njezinih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu.

A ako se pak uspije sačuvati, sljedeće godine njezine stabljike dobiće još jedan red latica.

Osim u posudama i žardinijerama gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura noću ne pada ispod 10°C.

Nemojte ih zalijevati ako je površina zemlje vlažna jer će korijen strunuti. Prihranjujte ih svake dvije sedmice i redovno čistite od ocvalih cvjetova.

Gazanija je cvatuća biljka porijeklom iz južne Afrike. U domovini se uzgaja kao trajnica, dok se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka zbog neotpornosti na hladnoću i niske temperature.

Spada u porodicu glavočika, Compositae. Raste u obliku grmića. Listovi podsjećaju na listove maslačka i zelene su boje.

Gazanija cvate od juna do oktobra, a cvjetovi bijele, žute, žutonarandžaste, ružičaste i crvene boje otvoreni su samo za lijepa i sunčana vremena. Redovnim uklanjanjem uvelih cvjetova pospješuje se ponovna cvatnja.

Gazanija uspijeva svagdje na punom suncu, na kvalitetnom, suhom, propusnom tlu i na mjestu zaklonjenom od jaka vjetra.

Niže vrste sade se u kamenjare i na suhozide. Sadi se na rubove gredica s visokim trajnicama. Razmak sadnje između biljaka je od 15 do 20 cm. Vrlo je lijepog izgleda u kombinaciji sa šarenim ljetnim cvijećem ili kao pokrivač tla. Sadi se u cvjetne sandučiće kao ljetni cvatući ukras na prozorima, balkonima i terasama, piše večernji.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije