Kuća i vrt

Jeste li znali da stolarija ima ljetni i zimski režim (VIDEO)

Jeste li znali da stolarija ima ljetni i zimski režim (VIDEO)
Foto: Pixnio | Jeste li znali da stolarija ima ljetni i zimski režim (VIDEO)

Stolarija je najvažniji činioc kada je riječ o uštedi energije za grijanje tokom zime. Drugim riječima, loši prozori i vrata koji ne dihtuju dobro oslobađaju toplotu izvan stana, što rezultira ne samo hladnijim prostorijama već i time da ćete morati dati više novca za grijanje.

Zbog toga se mnogi odlučuju za ugradnju PVC stolarije za koju se vjeruje da izvrsno radi i čuva toplotu u stanu. Ali, nerijetko se dogodi da se i nakon ugradnje PVC prozora i vrata osjeti strujanje vazduha izvana, što znači da stolarija ne dihtuje dobro.

Kako objašnjavaju stručnjaci, mnogi ne znaju da ova vrsta prozora i vrata zapravo ima zimski i ljetni režim rada.

Kako znate u kojem su načinu rada vaši prozori? Sudeći po videu objavljenom na Instagramu, vrlo lako.

"Vrlo često se možete susresti s problemom da se prozor ne zatvori do kraja, zbog čega u stan ulazi hladan vazduh izvana. Kako biste spriječili duvanje vazduha s prozora tokom zime, morate osigurati da prozor dobro prijanja uz okvir bez ikakvog praznog prostora. Da biste to učinili, potrebno je namjestiti vijak na okviru prozora, što uopšte nije teško. Dovoljno je uzeti odgovarajući šestougaoni ključ i okrenuti ga udesno. Na taj način prelazite na zimski način rada koji će zaštititi vaše prozore od smrzavanja i vlage te održati prostor suvim i toplim" stoji u ovoj objavi, a prenosi "Srećna Republika".

U videu je detaljno prikazano kako postaviti prozor na zimski način rada, a kada dođe proljeće možete ga vratiti u ljetni način rada, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije