Kuća i vrt

Kada je bolje zalivati baštu i cvijeće, ujutru ili uveče?

Kada je bolje zalivati baštu i cvijeće, ujutru ili uveče?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Kada je bolje zalivati baštu i cvijeće, ujutru ili uveče?

Navodnjavanje biljaka i cvijeća u pravo vrijeme doprinijeće da brže napreduju i da se ne osuše u ljetnjim danima.

Mnogi smatraju da je jutarnje zalivanje bolje nego večernje. Međutim, odgovor nije tako jednostavan. Ujutru je bolje koristiti nadzemne uređaje, poput prskalica, jer će se tako lišće osušiti na vrijeme i neće doći do gljivičnih oboljenja. Ako je riječ o biljkama koje ne vole da se zalivaju po lišću već samo pri bazi, onda radite tako, pomoću crijeva.

Ukoliko vam je zgodnije da biljke i cvijeće zalivate uveče, pobrinite se da vodu sipate pravo u dio gdje je korijen i gdje biljkama voda najviše treba.

Zalivanje biljaka

Jednogodišnje biljke imaju plitak korijen i mogu da istolerišu kada se ljeti osuši nekoliko centimetara zemlje. Zato ćete morati da ih zalivate često, čak i svakodnevno kada je ljeti vruće.Višegodišnje biljke imaju dublje korijene koji omogućavaju da prežive period suše i mogu se zalivati jednom do dva puta sedmično, polako i u više navrata (sačekate da zemlja upije vodu, pa zalijete još jednom).

Navodnjavanje biljaka i cvijeća u pravo vrijeme doprinijeće da brže napreduju i da se ne osuše u ljetnjim danima.

Zalivanje povrća

Povrću je potrebna dodatna voda za vrijeme toplotnih talasa - karfiol, celer, krastavac, paprika, tikvice zahtijevaju konstatno vlažno tlo da bi proizvele dobre plodove. Zalivajte ih rano ujutro (oko 6 sati) kako bi biljka stigla da uzme vodu prije nego što nastupi vrućina i kako bi sunce osušilo lišće.

Zalivanje cvijeća u saksiji

Kada je riječ o biljkama u saksijama, voda funkcioniše gotovo poput prihrane: biljke koje imaju dovoljno vode pokazuju bujan rast, dok biljke koje tek treba da se navodnjavaju izgledaju uvelo. Možete ih zalivati i dva puta dnevno kada su velike vrućine i to jednom ujutro i jednom uveče. Važno je da zemlja bude vlažna, ali ne prepuna vode.

Šta da radite ako su biljke počele da venu?

Ukoliko vam je omiljeno cvijeće klonulo, to može da se desi zbog štetočina i bolesti, čak i prekomijernog zalivanja. Cvijeće može da klone zbog vrućine, ali se oporavi kada sunce zađe. Preporuka je da pregledate biljke uveče prije zalivanja i utvrdite da li je riječ o toploti ili štetočinama. Vremenom ćete naučiti da prepoznate na koji način reaguju na toplotne talase, piše Najžena.alo.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije