Kuća i vrt

Kako brzo i jednostavno očistiti pločice i fuge

Kako brzo i jednostavno očistiti pločice i fuge
Foto: Pixabay | Kako brzo i jednostavno očistiti pločice i fuge

Većina domaćica se slaže da je čišćenje fugni na pločicama jedan od najdosadnijih poslova u domaćinstvu. Ipak, na ovim uskim dijelovima često se nakuplja masnoća u kuhinji, kamenac, buđ ili naslage preparata u kupatilu, pa djeluju prilično upadljivo i neuredno.

Iako na tržištu postoji bezbroj hemikalija koje manje ili više uspješno uklanjaju sve nečistoće, donosimo vam recept koji je veoma efikasan, a potpuno prirodan.

Pri čišćenju stana ili kuće korišćenje hemije ili industrijskih sredstava često je neizbježno, ali ipak postoje načini na koje možemo da ih izbjegnemo u većoj mjeri.

Fugne očistite jednostavno, koristite sastojke koje imate kod kuće – alkoholno sirće, sodu bikarbonu i eterično ulje limuna.

Postupak:

U bočicu sa raspršivačem sipajte alkoholno sirće i vodu u razmjeri 1:1, pa dodajte 20 kapi eteričnog ulja limuna na 50 ml mješavine.

Obilno poprskajte fuge i pustite da tečnost da djeluje od 5 do 10 minuta. Eterično ulje limuna ublažava oštri miris sirćeta i djeluje antibakterijski.

Fugne potom izribajte četkicom za zube. Odmah ćete primjetiti promjenu.

Dalje, u posudu stavite sodu bikarbonu i sa malo vode napravite gustu pastu. Pastu nanesite na fugne, pa ponovo naprskajte mješavinom od sirćeta i eteričnog ulja i ostavite da djeluje nekoliko minuta.

Ponovno izribajte četkicom. Dobro isperite vodom čitavu površinu pločica.

Kako biste spriječili ponovno nakupljanje prljavštine, povremeno fugne naprskajte ovom mješavinom, ostavite da djeluje desetak minuta, pa isperite vodom, piše Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije