Kuća i vrt

Kako brzo i lako ukloniti zapekle mrlje sa posuđa

Kako brzo i lako ukloniti zapekle mrlje sa posuđa
Foto: Pixabay | Kako brzo i lako ukloniti zapekle mrlje sa posuđa

Donosimo vam jednostavan način čišćenja zagorjelog posuđa koji spasava stvar.

Ova metoda najbolje djeluje odmah nakon što je jelo zagorjelo, dok je sve još toplo.

Najpre izvadite sve zagorjele dijelove; nakon što sastružete zagorjele komadiće mesa, povrća i ostalog, lonac napunite vodom.

Prokuvajte vodu; stavite lonac na šporet, na veoma visoku temperaturu, pa sačekajte da voda provri. Neka se kuva pet minuta.

Sastružite dno lonca; uz pomoć silikonske ili drvene lopatice sastružite dno i nastavite da kuvate vodu, dodajući još ako je potrebno, sve dok se svi zagorjeli komadići ne podignu s dna lonca ili tiganja.

Operite lonac; jednom kada lonac bude očišćen od svih izgorelih čestica, operite ga kao i inače. Ako je u pitanju gotovo beznadežan slučaj, poslužite se sodom bikarbonom i sirćetom.

Ako niste stigli, pa je lonac ili tiganj sa zagorelom hranom čekao neko vrijeme na pranje ili je u zaista lošem stanju, tehnika s isključivo kipućom vodom možda neće biti dovoljna.

U tom slučaju: Pospite lonac ili tiganj sodom bikarbonom; po cijelom spaljenom dnu pospite ravnomjerni sloj sode bikarbone.

Dodajte sirće i vruću vodu; prelijte ovo preko sode bikarbone i ostavi nekoliko sati da odstoji.

Ponovo prokuvajte; onaj najtvrdokorniji dio, koji se nije uklonio ni nakon sode i sirćeta, pokušaj još jednom ukloniti običnom, kipućom vodom i lopaticom za struganje, prenosi Eat This.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije