Kuća i vrt

Kako da učinite vašu kuhinju lijepom i funkcionalnom

Kako da učinite vašu kuhinju lijepom i funkcionalnom
Foto: Pixabay | Kako da učinite vašu kuhinju lijepom i funkcionalnom

​Renovirate kuhinju? Ovdje preporučujemo šta obavezno da provjerite, a ako treba i uradite, kako bi vaša kuhinja bila funkcionalnija i ljepša.

Obratite pažnju na zidove u kuhinji i sjetite se koliko puta su već molerisani. Ako ste to činili više puta onda obavezno uradite gletovanje.

Boja koja je nanošena nekoliko puta neće omogućiti kvalitetno nanošenje novog sloja. Još ako su zidovi oštećeni, stara boja ispucala, to su razlozi više da gletovanjem dobijete čist i ravan zid za farbanje.

Ukoliko su zidovi u vašoj kuhinji previše neravni, onda prije gletovanja postavite ljepilo i mrežicu.

Ovo su razlozi zbog kojih treba da uradite gletovanje, ali ako su zidovi neoštećeni i ravni onda nema razloga da se izlažete dodatnom trošku za gletovanje.

Cilj gletovanja je da dobijete ravne, glatke zidove i onda će efekat nanošenja novog sloja biti znatno veći. Prije samog gletovanja zidove premažite prajmerom, podlogom koja se dobija miješanjem prajmera i vode.

Na litar prajmera dodajte sedam litara vode, četkom ili valjkom premažite zidove i ostavite da se osuši dva do tri sata. Tada je zid spreman za gletovanje.

Dobra glet masa za kvalitetan zid

Imate širok izbor glet masa i cijena varira takođe, ali svakako treba da uzmete kvalitetnu glet masu da bi imali i kvalitetno pripremljen zid.

Glet masa se miješa sa vodom u preporučenom odnosu, ali obično se na kantu smjese doda jedna trećina vode.

To se dobro izmiješa i ostavi da odstoji petnaestak minuta da se razbiju gromuljice. Glet masa je tada dovoljno kremasta da može da se nanosi na zid.

Majstori preporučuju da se gletovanje radi iz tri djela, po jedna trećina zida. I to dva puta, sa odvojenim vremenom za sušenje između prvog i drugog gletovanja. Za dva premaza potrebno vam je najviše kilogram i po gleta po kvadratnom metru, tako da imate orijentaciju koliko da kupite.

Na kraju, kada se zidovi dobro osuše, finom šmirglom uradite šmirglanje, mašinski ili ručno. Ako koristite mašinu neka to bude za otvorene površine zidova i plafon, a dijelove oko vrata i utučnica pređite ručno, prenosi b92. 

Imaćete zidove ravne skoro kao staklo, spremne za farbanje.

Ni bojleri za kuhinju nisu vječni

Prilika je da kad već renovirate kuhinju provjerite u kakvom je stanju bojler. Bojleri za kuhinju imaju svoj vijek trajanja a to dosta zavisi od održavanja, odnosno poželjnog čišćenja od kamenca unutar bojlera.

Drugi problem je korozija koja dovodi da bojler procuri. Da li bojler korodira unutra prepoznaćete po vodi boje rđe, a to je znak da je najbolje bojler zamijeniti na vrijeme.

Imajte u vidu i to kolika je potreba za toplom vodom u vašoj kuhinji, tako da uzmete bojler odgovarajuće veličine. U protivnom vidjećete da topla voda brže nestane.

Bojleri za kuhinju obično brzo zagriju vodu, ali ako primjetite da vašem bojleru treba sve više vremena, onda je obično uzrok skupljanje kamenca koji sprečava zagrijavanje vode.

Ili redovno čistite kamenac da produžite vijek vašem bojleru, ili ga zamijenite.

Kada zagrijavaju vodu bojleri se tiho čuju. Ali kada to pređe u zvukove na koje niste navikli da čujete, kao što je pucketanje, pojačan zvuk i slično, onda je to upozorenje da se vašem bojleru bliži kraj korišćenja, pa kad već renovirate kuhinju zamijenite i njega.

Ako još nešto treba da promijenite, na primjer utičnice u zidu, uradite i to kad ste već otvorili posao. I dok polako završavate renoviranje kuhinje razmislite da još jednu važnu površinu uljepšate – a to je prozor.

Rolo zavjese za prozore

Bilo da renovirate prostoriju ili gradite novo, vaši prozori biće uljepšani i spolja i iznutra postavljanjem rolo zavjese koja će ići uz njih.

Imate i gotove da kupite ako vam dimenzije odgovaraju, a ako ne majstor će uzeti dimenzije i uraditi rolo zavjese po mjeri vašeg prozora.

Obratite pažnju i primijetićete koliko su rolo zavjese za prozore postale popularne. Djeluju savremeno, lijepo, praktično, lako se ugrađuju.

Pritom birate kakve vama odgovaraju prema prozoru i enterijeru prostorije gdje ih postavljate. Praktična strana je što se lako održavaju zahvaljajući materijalu od koga se izrađuju. Manje skupljaju prašinu i lako se brišu.

Izbor dezena je širok i zadovoljiće svačiji ukus. Ima ih u raznim svjetlijim i tamnijim nijansama, a izbor sve češće pada na rolo zavjese koje narod popularno zove "dan i noć". Na tom modelu smjenjuju se providne i neprovidne površine, a kad spuštate zavjesu možete da ostavite takav izgled ili da zavjesa bude neprovidna.

Montaža rolo zavjese je vrlo jednostavna. Može se ugraditi iznad prozora, a ima modela koji se samo zakače na okvir prozora. Jednostavno, praktično i lijepo - to je tajna njihove popularnosti i kod nas i širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije