Kuća i vrt

Kako na prirodan način očistiti kamenac iz kuvala za vodu?

Kako na prirodan način očistiti kamenac iz kuvala za vodu?
Foto: Pixabay/Katya_Ershova | Kako na prirodan način očistiti kamenac iz kuvala za vodu?

Kamenac koji se skuplja gotovo svugdje gdje postoji voda, pa tako i u kuvalu za vodu, predstavlja jedan od najvećih izazova prilikom čišćenja kućanskih aparata.

Često neka sredstva za čišćenje donose više štete nego koristi, ali kamenac i dalje ostaje. Zato smo provjerili koji su prirodni načini za uklanjanje kamenca, a u nastavku možete pročitati sve pojedinosti.

Jednostavna sredstva za uklanjanje kamenca iz kuvala za vodu

Kuvalo za vodu je mali, ali izuzetno praktičan aparat za pripremu toplih napitaka kao što su čaj, kafa i sl. On je dobar saveznik u kuhinji, koji omogućava uštedu vremena, a posebno ako negdje žurite.

Međutim, često je voda iz slavine, koja se inače koristi, puna kamenca koji se taloži u ovom uređaju, što ugrožava njegovu efikasnost.

Da biste ga uklonili, ne morate kupovati skupe specifične proizvode. Zapravo, možete samo posegnuti za prirodnim "lijekom", odnosno limunskom kiselinom. Ovo je zaista svestran spoj koji se može koristiti kao sredstvo za ispiranje mašine za suđe ili veš.

Vrlo jednostavno možete očistiti kuvalo od kamence, i to sa samo 100 grama limuntusa, koji je dovoljno otopiti u pola litra vode, a koju ćete potom prokuvati direktno u kuvalu za vodu. Ostavite da djeluje nekoliko minuta i zatim dobro isperite.

Postoje i drugi načini da se riješite kamenca

Svakome od nas su vjerovatno na raspolaganju još dva odlična i sasvim jednostavna sredstva za uklanjanje kamenca. Možda i pretpostavljate o čemu je riječ, ali za one koji se možda nisu susreli s tim, riječ je o limunu i sirćetu.

Ako tragate za prirodnim načinom za uklanjanje kamenca, u tom slučaju limun je odličan izbor. S obzirom na to da je bogat kiselinama, limun u sebi sadrži i dodatne sastojke koji će doprinijeti prijatnom mirisu.

Tako, u slučaju da kod kuće nemate limunsku kiselinu, istu stvar možete učiniti s limunovom korom koja prirodno sadrži tu tvar.

Uzmite jedan limun i izrežite mu koru na tanke kriške, te ih stavite u kuvalo s pola litra vode. Nakon toga samo prokuvajte i zatim isperite.

Drugi način da se riješite kamenca jeste i korištenje bilo koje vrste sirćeta, bez obzira na to da li je u pitanju alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće.

Sirće nastaje oksidacijom alkohola koji se nalazi u svim tečnostima dobijenim fermentacijom, a njegova aktivna komponenta, tj. sirćetna kiselina zaslužna je za njegove "čudesne" moći. Upotreba sirćeta je vrlo široka i to iz više razloga.

S obzirom na to da lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.

U električno kuvalo za vodu nalijte sirće tako da prekrije cijelo metalno dno i dospite još malo, a možete sipati i cijelu šolju sirćeta.

Ostavite da tako odstoji bar još 15 minuta, a kod nakupljenih naslaga kamenca, možete ostaviti da odstoji i nekoliko sati. Nakon toga, kuvalo dobro isperite vodom.

Postupak ponavljajte periodično, i to otprilike na svakih 10 korišćenja, kako bi vam kuvalo što duže trajalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije