Kuća i vrt

Kako obaviti rezidbu fikusa benjamina?

Kako obaviti rezidbu fikusa benjamina?
Foto: Unsplash/Ilustracija | Kako obaviti rezidbu fikusa benjamina?

Fikus benjamin možemo vidjeti u mnogim domovima i poslovnim prostorima.

Svoju popularnost duguje izraženoj sposobnosti prilagođavanja. Za njegov dobar rast, razvoj i lijep izgled neophodno je provođenje rezidbe koja može biti sanitarna ili imati za cilj formiranje uzgojnog oblika. Osim toga, redovnom rezidbom ćemo osigurati njegovu dugovječnost.

Najbolje je to uraditi pred kretanje vegetacije i aktivan rast. Tada će rane rezova brže da zacijele, jer je kretanje biljnih sokova intenzivnije. Pravi trenutak možete odrediti prema izgledu pupoljaka, koji nabubre, i počinje stvaranje novih listova.

Ciljevi rezidbe

Svaki benjamin tokom vremena raste i mijenja oblik koji je imao kada smo ga kupili. Neophodna je sanitarna rezidba kako bi uklonili osušene, slomljene, oboljele, ogoljele ili stare grane i dijelove. U slučaju da uočimo oboljenje režemo sve dok ne vidimo zdravo drvo, jer se infekcije brzo šire kroz biljno tkivo. Ova rezidba može da se izvodi bilo kada u zavisnosti od potrebe.

Za razliku od ovakvog interventnog orezivanja, prava rezidba mora da zadovolji nekoliko ciljeva. Osnovi je da se formira ili zadrži željeni oblik, podmlađivanje, uklone ogoljele, stare grane sa požutjelim listovima, rastereti unutrašnjost krošnje ili žbuna. Prilikom rada pazite da su makaze dezinfikovane i naoštrene.

Kada započeti oblikovanje?

Fikus je idealan za početnike i dobro podnosi naše greške. Ne preporučuje se da oblikovanje započnemo na biljkama koje su mlađe od tri godine. Na starim biljkama bolje je zadržati formu koja već postoji nego raditi ekstremna preoblikovanja, jer takvim stablima treba dugo da zarastu rane od rezidbe i da se oporave od stresa.

Prvi korak je da se uklone sve suhe grane i grančice, one koje se preklapaju ili zagušuju krošnju. Deblje grane režite pod uglom iznad pupoljka, a tanje ravno. Tako će se više grana pojaviti. Na skraćenoj grančici trebaju da ostanu najmanje dva pupoljka. Na rezu će se pojaviti mliječni sok koji je potrebno obrisati ubrusom, a na većim granama poslije se premaže voćarskim voskom ili aktivnim ugljenom.

Postoje različiti oblici koje možemo formirati i održavati. Najviše su zastupljeni oblici stabla i grma. Pored toga fikus možemo oblikovati u obliku luka, piramide, kugle i druge oblike. Kod starijih primjeraka rezidba ima podmlađujući karakter i neophodna je kako bi sačuvali vitalnost biljke i njenu dekorativnost, prenosi Agroklub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije