Kuća i vrt

Kako obnoviti izgreban parket?

Kako obnoviti izgreban parket?
Foto: pexels | Kako obnoviti izgreban parket?

Nezgodno povlačenje namještaja, pad težih stvari ili nečeg oštrog... Bezbroj je načina na koji mogu nastati ograbotine na parketu. Činjenica je da je jedna od njegovih najvećih prednosti trajnost i izdržljivost, ali ipak, parket nije neuništiv.

Srećom, manja oštećenja je relativno lako popraviti bez da se mijenja cijeli parket. Ove dvije metode vam u tome mogu pomoći.

Poliranje orahom

Evo kako izuzetno ljekoviti srijemuš možete koristiti i tokom cijele godine Kako biste isprobali ovu metodu prvo izvadite orah iz ljuske, pa ga prepolovite. Polovinom oraha dijagonalno trljajte mjesto na kojem se nalazi ogrebotina. Trljate tako da drvo upije ulje oraha, a kad osjetite da jeste, energično trljajte to mjesto prstom kako bi se oddatno ugrejalo. Ostavite desetak minuta pa pređite preko ogrebotine krpom od mikrovlakana kako biste uglancali parket.

Maslinovo ulje i sirće

Napravite mješavinu od 3/4 šolje maslinovog ulja i 1/4 alkoholnog sirćeta. Njom premažite ogrebotinu, pa sačekajte da se osuši. Kada se osušilo, prebrišite i uglancajte krpom od mikrovlakana, prenosi Super žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije