Kuća i vrt

Kako pravilno prati šareni veš

Kako pravilno prati šareni veš
Foto: Pixabay | Kako pravilno prati šareni veš

Pri pranju veša, bitno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih aspekata kako bi se sačuvao kvalitet odjeće.

Jedan od važnih faktora je pravilno odvajanje veša prije pranja. Preporučuje se razdvajanje između šarenog i bijelog veša, a takođe i sortiranje po bojama unutar tih grupa. Na primjer, tamni komadi bi trebali da se peru zajedno, kao i svijetliji komadi međusobno.

Tkanine kao što je teksas ne bi trebalo da dolaze u dodir s omekšivačem jer to može oštetiti tkaninu i izazvati razvlačenje. Osim teksasa, trebali biste biti oprezni s omekšivačem i jaknama te debljim tkaninama. Pored toga, važno je pridržavati se preporučenih količina praška i omekšivača kako ne biste pretjerali. Višak praška može ostaviti bijele tragove na vešu ili rezultirati time da se prašak ne isprati dovoljno.

Takođe, postoji važnost pridržavanja preporučenih temperatura pranja za različite vrste odjeće. Bijeli veš se često pere na visokim temperaturama, kao što je 90 stepeni, sa pretpranjem. Šareni veš bi trebalo prati na temperaturama od 30 do 50 stepeni, dok se tamni komadi, teksas i crna odjeća peru na temperaturi od 60 stepeni.

Za jorgane, ćebad, zavese, svilu i vunu, preporučuje se temperatura od 30 stepeni. Pratite etikete na odjeći kako biste znali tačno na kojoj temperaturi da perete svaki komad, prenosi Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije