Kuća i vrt

Kako starom parketu vratiti sjaj namirnicama iz kuće

Kako starom parketu vratiti sjaj namirnicama iz kuće
Foto: Pixabay | Kako starom parketu vratiti sjaj namirnicama iz kuće

Svojevremeno, parketi su predstavljali simbol za dobar ukus kada je riječ o enterijeru. Kako nije jednostavan za održavanjem, vremenom je izgubio na popularnosti, ali i dalje krasi mnoge domove, dajući im retro, topli izgled. Šmirglanje i hoblovanje parketa su poprilično mukotrpan posao, ali to nije jedini način da se parketu vrati stari sjaj.

Na vašu radost, dovoljno je da malo podvrnete rukave i da upotrebite nekoliko preparata iz kuće. Takođe, možete da iskoristite i proizvode koji su specijalizovani za druge vrste drvenih površina.

1. Orah

Ovom metodom možete da uklonite ogrebotine sa parketa i drvenog namještaja.Potrebno je da razbijete orah i jednom polovinom trljate ogrebotinu dijagonalno. Nakon toga, protrljajte ogrebotinu prstom kako bi se površina zagrijala, pa sačekajte nekoliko minuta da drvo upije orahovo ulje. Zatim samo ispolirajte ogrebotinu mekom krpom i ona će magično nestati.

2. Mješavina maslinovog ulja i sirćeta

Pomiješajte 1/4 šolje alkoholnog sirćeta i 3/4 šolje maslinovog ulja. Ovim rastvorom istrljajte ogrebotinu, sačekajte da se pod osuši pa prebrišite suvom krpom.

3. Šmirgla i lak za laminat

Prethodno pomenute metode neće biti efikasne ukoliko je ogrebotina previše duboka. Za rješenje problema sa dubljim oštećenjima, biće vam potrebno malo više truda. Kružnim pokretima šmirglajte ogrebano mjesto i kada skinete lak i izravnate ogrebotinu, prestanite sa šmirglanjem. Lak za laminat nanesite samo na ogrebotinu, vodeći računa da ne pređe na ostatak parketa. Kada se osuši, pod će izgledati kao da nije ni bio oštećen.

Dodatni savjeti

Vremenom, sjaj parketa se gubi, čemu najviše doprinosi voda kojom se pod briše. Stručnjaci preporučuju da parket tretirate oprezno i isključivo sredstvima koji su za to namijenjeni. Krpa kojom brišete parket treba da bude dobro ocijeđena, a za brisanje nemojte koristiti džogere koji upijaju mnogo vode, prenosi Krstarica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije