Kuća i vrt

Kod kraljice pijete iz 6 čaša i jedete iz tanjura iz 19. vijeka

Kod kraljice pijete iz 6 čaša i jedete iz tanjura iz 19. vijeka
Kod kraljice pijete iz 6 čaša i jedete iz tanjura iz 19. vijeka

Zabava u Buckinghamskoj palati nikada nije samo jednostavna zabava.

Baš svaki državni banket, kojeg organizuje kraljica, zahtijeva pripreme koje traju čak deset dana kako bi se pripremilo nevjerojatnih 1700 najrazličitijih jela iz perioda baroka i neoklasike. Treba postaviti 170 setova tanjira i pribora za jelo na razmak od tačno 46 centimetara.

Posuđe koje se koristi datira iz vremena kralja Georgea IV. (vladao od 1820. do 1830) i sastoji se od 4000 komada. Tim od osam ljudi koji su zaduženi za servis neumorno rade tri sedmice samo kako bi sve otpakovali i prepakovali. Pribor uključuje tačno 1104 čaše, po šest za svakog gosta. Tu je čaša za vodu, čaša za šampanjac za zdravicu, po čaša crno i bijelo vino te čaše za šampanjac ili slatko vino i porto.

Sve to u savršenom rasporedu treba postaviti na 53,25 metra dug stol.

U večeri kada se održava banket, goste poslužuje čak 76 članova osoblja. Njihovim poslom upravlja skriveni semafor koji im tačno govori kada trebaju, savršeno istovremeno, položiti tanjur na stol ispred gosta.

Davanje tolike pažnje detaljima razlog je zašto je svaki posjet Buckinghamskoj palati tako magičan i veličanstven, kaže Anna Reynolds, kustosica Royal Collection Trusta.

U subotu će zainteresovani moći pogledati dvoranu za bankete u palati. Kraljica Elizabeta II. tokom ljeta je na odmoru pa je građanima dozvoljeno ući i razgledati dio onog što je rezervisano samo za kraljevsku porodicu i njihove goste. Ovog puta, prvi, ali i posljednji put, građani će moći prošetati velikim glavnim ulazom kojim kraljica ulazi i izlazi iz palate u svečanim primanjima. Ispred ulaza je i dvije tone teška australska kočija, koja za razliku od ostalih ima klimu i električne podizače stakala.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije