Kuća i vrt

Koji uređaji u domaćinstvu troše najviše struje?

Koji uređaji u domaćinstvu troše najviše struje?
Foto: Freepik/rawpixel.com | Koji uređaji u domaćinstvu troše najviše struje?

Iako električni uređaji olakšavaju život i svakodnevicu, ipak, kad stigne račun za struju, shvatite da komfor ima svoju cijenu. Upravo zbog toga smo odlučili da provjerimo koji uređaji u domaćinstvu troše najviše struje i kako ih možete racionalnije koristiti.

Ko su veliki potrošači struje?

Bez obzira na to da li ste već proučavali kućanske aparate i pokušavali da smanjite potrošnju struje, sigurno znate da su veliki potrošači upravo oni veliki uređaji koje često koristite. Ako ste prije kupovine ovih uređaja i rashladnih aparata razmišljali o energetskoj efikasnosti,  vjerovatno ste napravili pametan potez i kupili uređaje A energetske klase, jer oni spadaju u grupu s najmanjom potrošnjom električne energije. Inače, što se tiče kuhinjskih aparata, najviše električne energije troše mašina za suđe, bojler, zatim frižider i zamrzivač, slijedi peć s električnom pločom za kuvanje i rerna.

Naime, frižider i zamrzivač su jedini kuhinjski uređaji koji su stalno povezani na struju, odnosno rade iz dana u dan, iz godine u godinu. Prema tome, oni su u samom vrhu kada je u pitanju potrošnja struje.

Obavezno provjerite termostat, jer frižider radi najefikasnije ako je temperatura podešena između tri do pet °C. Optimalna temperatura zamrzavanja je -18°C, a podešavanjem samo jednog stepena niže može se povećati potrošnja struje.

Savjetuje se da ne postavljate frižider pored peći, radijatora, šporeta i drugih izvora toplote, jer će tako trebati mnogo više vremena da postigne radnu temperaturu.

S obzirom na to da se u većini domaćinstava šporeti koriste svakodnevno, za očekivati je da veliki dio potrošnje struje otpadne na njih. U zavisnosti od broja članova porodice, električni šporet mjesečno može potrošiti između 120 i 240 kW.

Grijači rerne zbog svoje jačine izuzetno su veliki potrošači, a češće koristimo ringle i ploče za kuvanje nego što pečemo. Smatra se da se oko 80 odsto struje potroši na kuvanje.

Mašina za veš i sušenje veša - Kada su u pitanju kuhinjski aparati, ne treba zaboraviti ni na mašinu za suđe, jer se smatra da je pranje u njoj energetski efikasnije od ručnog pranja posuđa i samim tim finansijski isplativija opcija za domaćinstvo. U prosjeku mjesečna potrošnja struje mašine za suđe je oko 50 kWh u četvoročlanoj porodici. Domaćinstvo je nemoguće zamisliti bez mašine za pranje veša, a procjene su da oko 10 odsto mjesečnog računa za struju odlazi upravo na ovaj uređaj. Inače, mašina za veš prosječne snage dva kW troši tri kW struje po jednom pranju, a ukoliko se uključuje tri puta sedmično, to je mjesečna potrošnja od 36 kWh.

Bojler je takođe jedan od većih potrošača struje, a udio potrošnje koju napravi bojler je čak 10 do 15 odsto ukupne električne energije koja se potroši u domaćinstvu. Bojler snage dva kW, koji je uključen tri časa, potroši šest kWh električne energije. Da biste ga koristili na najefikasniji način, podesite ga na temperature između 50 i 55°C.

Kako da smanjite potrošnju struje?

U prodavnicama bijele tehnike svi električni uređaji i kućanski aparati imaju naljepnice sa oznakom energetske klase i prosječnom potrošnjom energije pri korištenju. Skala energetskih razreda može se izraziti slovom A, B, C, D, E, F ili G, a energetski najefikasniji uređaji i uređaji s najmanjom prosječnom potrošnjom električne energije imaju oznaku A, dok oni sa oznakom G imaju najveću potrošnju.

Iako je za kupovinu energetski efikasnijeg frižidera potrebno više novca, kada se uzmu u obzir sve karakteristike i u prvom redu energetska ušteda, očigledno je da se ulaganje u frižider A++ klase i te kako isplati.

Pored kupovine energetski efikasnih rashladnih uređaja, značajnu uštedu možete osigurati i svakodnevnim navikama i načinom korištenja aparata.

Jedan od savjeta je da izbjegavajte nepotrebno otvaranje vrata, ali i predugo držanje otvorenih vrata. Takođe, nemojte odlagati vruću ili toplu hranu u frižider, jer tada uređaj troši više energije kako bi ohladio jelo. Umjesto toga, sačekajte da se hrana ohladi na sobnoj temperaturi, pa je onda odložite u frižider.

Ako želite da ekonomičnije trošite struju, prilikom kuvanja se postarajte da sve posude na šporetu budu poklopljene, jer se na ovaj način toplota zadržava u posudi, pa kuvanje hrane traje kraće. Ne otvarajte vrata rerne ako to nije neophodno, jer se sa svakim otvaranjem snižava temperatura i izgubi oko 20 odsto toplote.

Izbor energetski efikasne mašine za veš nije jedini način da uštedite struju, vodu i novac, a značajna ušteda se može ostvariti ako se mašina koristi samo kada je napunjena, te ako se koriste kraći ciklusi pranja i niske temperature.

Prilikom pranja grupišite veš prema boji i stepenu zaprljanosti i koristite program od 20 i 30°C kad god je to moguće.

Najbolje je da kupite bojler A energetskog razreda, koji ima energetsku efikasnost zagrijavanja vode i do 36 odsto. Ukoliko napuštate stan na duže od jednog dana, isključite bojler.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije