Kuća i vrt

Može li pranje vodom stvarno skinuti pesticide s voća i povrća?

Može li pranje vodom stvarno skinuti pesticide s voća i povrća?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Može li pranje vodom stvarno skinuti pesticide s voća i povrća?

Perete li povrće i voće prije jela ili termičke obrade?

Vjeruje se da se tako skidaju prvenstveno prljavštine, ali i pesticidi. Što je istina? Hoćemo li ispiranjem pod vodom isprati pesticide s voća i povrća ili to uopšte nema smisla?

Pranje povrća može pomoći u smanjenju količine pesticida na njemu, ali neće u potpunosti ukloniti sve pesticide. Pesticidi se mogu nalaziti na površini povrća ili se mogu apsorbirati u njegove unutarnje strukture, zavisno o vrsti pesticida i načinu primjene, prenosi Index.

No, pranjem sigurno nećete pogriješiti jer ćete tako isprati i ostatke zemlje ili prljavštine koja je na povrću mogla završiti tokom transporta pa zato temeljito isperite povrće pod tekućom vodom.

Koristite kuhinjsku četkicu za pranje (ne onu kojom perete suđe i koja je u dodiru s deterdžentom) ili malo protrljajte prstima kako biste uklonili vidljive ostatke svega što ne želite da vam završi u ustima prilikom jela.

Ono što takođe pomaže je da ogulite koru, osim ako ste sigurni da povrće nije ničim tretirano, jer se pesticidi često koncentrišu na površini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije