Kuća i vrt

Najlakši način da očistite radijatore pune prašine

Najlakši način da očistite radijatore pune prašine
Foto: Pixabay | Najlakši način da očistite radijatore pune prašine

Preporuka je da radijatore i cijeli sastav temeljno očistite jednom do dva puta godišnje.

Znate i sami da je radijatore potrebno redovno čistiti, jer se u međuprostorima nakuplja prašina koja kasnije, dok radijatori griju, zagađuje vazduh u prostoriji. To može ugroziti i naše zdravlje, a isto tako i dijelovi prekriveni prašinom ne mogu grijati kao kada su čisti.

Samim time, vaš račun za grijanje se uvećava, jer i manji i veći sloj prašine smanjuju toplinsku snagu za čak 25-30 odsto.

Međutim, osim što je prljavi radijator štetan po novčanik, grijanje prljavog radijatora raspršuje prašinu po prostoriji dok se diže zajedno s toplim vazduhom. To je naročito nepovoljna klima za osobe koje pate od alergija na kućnu prašinu, a i pogodna za razvijanje virusa prehlade i gripa.

Zato je veoma važno da svoje radijatore redovno čistite. Spoljašnji dio radijatora možete čistiti tokom cijele godine, ali ako planirate temeljno da ga očistite poželjno je da to uradite prije ili nakon sezone grejanja. Uopšteno, jednom do dva puta godišnje je potrebno temeljno da očistite sastav grijanja iznutra i spolja.

Na TikToku je prikazan i jedan jednostavan način čišćenja unutrašnjosti radijatora, pa ga možete isprobati, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije