Kuća i vrt

Najveća greška pri pranju sudova

Najveća greška pri pranju sudova
Foto: Pixabay | Najveća greška pri pranju sudova

Jedna od automatskih radnji je pranje sudova. Sipate deterdžent na sunđer i počnete sa ribanje, i šta tu još ima da se doda.

Međutim, upravo se tu i nalazi najveći problem, izbor “pravog” deterdženta za sudove. Naime, svakodnevna upotreba deterdženata za posuđe koji nisu na prirodnoj bazi može da dovede do intoksikacije, odnosno trovanja organizma i razvoja anafilakse (akutne alergijske reakcije).

“Od stalnog kontakta sa površinski aktivnim neorganskim supstancama može se javiti blaga intoksikacija koja utiče na nervni sistem, raspoloženje, pošto apsorpcija ide čak i kroz kožu.Mogu se javiti alergijske reakcije. To se događa ako deterdžent sadrži neprirodne boje, ulja, jake mirise. Može doći i do anafilakse, kada disanje postane otežano, puls se ubrzava, javlja se crvenilo, razvija se angiedem”, objasnila je ruska doktorka Larisa Aleksejeva. Ona je savetovala da biramo deterdžente za suđe sa prirodnim sastojcima.

“Sve treba da bude prirodno da bi se izbegle neželjene reakcije, jer deterdžente za suđe koristimo svaki dan. Možete da koristite i one sa prefiksom “eko”, koji su ekološki prihvatljivi, jer ne sadrže fosfate. Dobro je ako takvi proizvodi sadrže komponente biljnog porijekla – aloju veru, limun, limunsku travu, matičnjak, koji dodatno imaju antibakterijski efekat. Pa, da biste isprali ove deterdžente, posuđe mora da se ispira najmanje sedam puta, dok praktično površina ne počne da ‘škripi’ pod prstima. To značiti da su uklonjeni površinski aktivni sastojci”, zaključila je Larisa Aleksejeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije