Kuća i vrt

Napravite sami omekšivač za veš

Napravite sami omekšivač za veš
Foto: Pixnio | Napravite sami omekšivač za veš

​Postoje prirodne alternative komercijalnim omekšivačima veša koje će vašu odjeću učiniti lijepom i mekom.

Mirisi, konzervansi i hemikalije u kupovnim omekšivačima mogu izazvati iritaciju kože i respiratorne probleme te možda nisu najbolji izbor za okolinu. Udisanje mirisa može biti problematično, a hemikalije koje se obično nalaze u omekšivačima povezuju se s rakom i mnogim drugim zdravstvenim problemima, javlja "House Digest".

Srećom, postoje prirodne alternative komercijalnim omekšivačima veša koje će vašu odjeću učiniti lijepom i mekom bez ovih rizika. Sirće i soda bikarbona mogu učiniti čuda na vašoj odjeći.

Te sastojke vjerovatno već imate pri ruci u svom domu, a veš će vam učiniti mekima na dodir. Pošto su sirće i soda bikarbona prirodni i ekološki prihvatljivi sastojci, možete biti sigurni da će učiniti više koristi nego štete na vašu okolinu.

Neki preporučuju kombinovanje ova dva sastojka i njihovo istovremeno dodavanje pri pranju, ali to nije dobra ideja. Čišćenje mješavinom sode bikarbone i octa ima neke nedostatke.

Ova otopina bi mogla biti donekle učinkovita, ali te dvije hemikalije će se međusobno poništiti zbog svog suprotnog pH faktora. Naime, pH octa je nizak, a pH sode bikarbone visok. Njihova kombinacija će imati minimalna svojstva čišćenja, ali neće učiniti tako dobar posao kao kada iz zasebno koristite.

Bolja opcija je dodati pola šolje sode bikarbone u bubanj veš-mašine te posebno dodati pola šolje bijelog sirćeta u odjeljak za omekšivač. Nakon toga, vaša će odjeća biti prirodno mekana.

Budite ne oprezu kad su osjetljive tkanine u pitanju. Nemojte dodavati ove sastojke kada perete vunu, kožu i svilu.

Takođe, morate imati u vidu da ocat i soda bikarbona mogu uzrokovati blijeđenje i promjenu boje tkanine zbog prekomjerne upotrebe, pa ih nije preporučljivo često koristiti. Uvijek slijedite posebna uputstva na odjeći ili posteljini prije pranja kako biste bili sigurni da nećete uzrokovati nikakvu štetu.

Osim što kombinaciju sode bikarbone i sirćeta možete koristiti kao omekšivač, možete je koristiti i za prethodnu obradu mrlja i njihovo uklanjanje s tkanina prije pranja. Najbolje je započeti sa sodom bikarbonom i nastaviti s bijelim octom.

Prvo napravite pastu dodavanjem dvije kašike sode bikarbone u jednu kašiku tople vode. Zatim je nanesite na mrlju i pričekajte nekoliko minuta. Mrlja bi trebala nestati.

Ocat je, takođe, dobra ideja, posebno za teške mrlje. Dodajte jednake količine sirćeta i tople vode u flašu s raspršivačem. Dok pasta od sode bikarbone odstoji na tkanini, poprskajte malu količinu octa na mrlju. Ta mješavina će se zapjeniti i reagovati. Nakon toga koristite četku ili spužvu za ribanje i uklanjanje mrlje te zatim možete pustiti tkaninu da se osuši ili je staviti u mašinu, prenosi "Net".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije