Kuća i vrt

Ne dozvolite da vam se drvo novca osuši tokom zime

Ne dozvolite da vam se drvo novca osuši tokom zime
Foto: Free photo on UkrMedia - CC BY 2.0 | Ne dozvolite da vam se drvo novca osuši tokom zime

Zimi, biljke zahtujevaju posebno pažljivu njegu, jer su oslabljene i uspavane.

Zimi se tlo u posudama biljaka suši mnogo sporije nego ljeti. Ako stalno dodajete vodu u mokru podlogu zamije ili biljke poznate koja privlači novac, ona će postati kisela.

U njemu će se naseliti buđ, a lukovice drva novca će istrunuti. Spolja, to se manifestuje premazom na površini supstrata i žutilom lisnih ploča. Iz posude može doći neprijatan miris.

Kako zaliti drvo novca u hladnoj sezoni?

Zalivanje treba da bude rijetko i oskudno. Za taj kratak period, dok je napolju hladno, a grijanje još nije uključeno, bolje je uopšte ne zalivati biljku. Zatim se zalivanje vrši 1-2 puta mjesečno.

Tačna učestalost zavisi od stanja tla u saksiji. Zemljana kugla bi trebalo da se skoro potpuno osuši. Da biste to provjerili, možete zabiti drveni štap za suši u zemlju.

Zatim ga izvadite i procijenite stanje podloge.

Zalivanje treba vršiti samo toplom vodom. Nakon zalivanja, obavezno potpuno uklonite višak vlage iz posude. I bolje je zaliti drvo novca u kadi tako da višak vode slobodno odlazi kroz drenažne rupe u saksiji, prenosi Krstaricu.

Veličina saksije takođe utiče na učestalost zalivanja. Ako je saksija velika, tlo u njemu će se duže sušiti.

Zimi, biljke zahtjevaju posebno pažljivu njegu, jer su oslabljene i uspavane. U ovom periodu treba se pridržavati pravila – manje je bolje!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije