Kuća i vrt

Orhideja - Tropska kraljica cvijeća

Orhideja - Tropska kraljica cvijeća
Orhideja - Tropska kraljica cvijeća

Nema ljubitelja cvijeća koji nije vidio ili čuo za orhideju (lat. Orchidaceae), poznatiju u narodu kao kraljica cvijeća. Prvi put se spominje u prvom vijeku prije Hrista kada se koristila za proizvodnju ljekovitih napitaka, za liječenje bolesti, a vjerovalo se da ima i afrodizijačka svojstva te se koristila i za povećanje plodnosti.

Na području Evrope prvi pisani dokument iz 1764. godine već opisuje tridesetak vrsta, među kojima su i tropske vrste. Danas je poznato oko 30.000 različitih orhideja.

Po procjenama stručnjaka orhideje su najrasprostranjenija biljna vrsta na svijetu jer gotovo svaka deseta biljna vrsta pripada orhidejama. Prirodna staništa su upravo ona područja gdje ljepota orhideja najviše dolazi do izražaja.

Najčešće su to tropska planinska područja s vrlo visokom vlagom vazduha koja pogoduje njihovom razvoju i rastu. Kad počnu suše, biljke miruju, a jedino noćne rose održavaju ih na životu.

Njihovo najprivlačnije obilježje je boja: cvjetaju u svim nijansama, osim u crnoj. Ima ih snježnobijelih, žarkožutih, ljubičastih, boje blata… Posebno cijenjene zbog svoje ljepote i krhkosti, ove prekrasne biljke žrtve su krčenja šuma i kultiviranja zemljišta, pa im se prirodna staništa u prašumama Kolumbije i Brazila smanjuju i nemilice uništavaju.

Uzgoj i njega

Orhideje važe za vrlo osjetljive biljke i teške za uzgoj. Zaneseni ljepotom cvijeta, mnogi će ih kupiti u punom cvatu, ali nakon što izgube cvjetove, uz manjak pažnje završiće uništene.

Dobro je znati da čak i zapuštene orhideje, ili ako ste ih u nekom od trgovačkih centara kupili pri kraju cvatnje, po znatno sniženoj cijeni, one uz pravilnu njegu već za nekoliko mjeseci mogu ponovo procvjetati.

Orhideju treba staviti na svijetlo mjesto gdje nema direktnog uticaja sunca i promaje, na temperaturu oko 20 stepeni Celzijusa. Ako je vazduh u prostoriji suv biljku treba staviti na podložak ispunjen vlažnim glinoporom, ali biljka nikako ne smije stajati u vodi.

Zaliti je treba odstajalom vodom tek kada se supstrat u kome je zasađena dobro osušio.

Kod svakog drugog ili trećeg zalijevanja dobro je dodati sredstvo za prihranjivanje, ali u obliku blage otopine. Listove prilikom svakog zalijevanja treba orositi s obje strane prskanjem vodom, čime ćete očistiti i prašinu s listova.

Ako ste odlučili stapku odrezati nakon cvatnje, onda je treba skratiti do trećeg izboja, jer tu će potjerati nova grančica, a za nadati se da će biti puna pupova.

Sadnja

U prirodi orhideje rastu na stablima ili uz korijenje drveća, pa njihovo korijenje uglavnom ne dolazi u dodir sa zemljom. Ono se u prirodi brzo isušuje, posebno ako ga obasjava sunce, što je važno znati radi uspješnog uzgoja orhideja.

Zbog toga se ovo cvijeće nikada ne sadi u pravu zemlju, već je to mješavina mahovine, kore drveta, korijenja paprati, lišća, perlita, stiropopora i sličnih poroznih tvari.

Mješavina u koju se sade orhideje naziva se supstrat, a moguće ga je kupiti kao gotovu mješavinu u specijalizovanim prodavnicama.

Presađivanje

Za presađivanje orhidejama je, kao i ostalim epifitnim biljkama, potrebno osigurati vodopropusnu podlogu.

One ne vole promjenu životnog okruženja, stoga ih je poželjno presaditi u posudu tek jedan broj veću od dosadašnje.

Presađivanje se na preporučuje u vrijeme cvatnje, jer tada će cvjetovi prebrzo propasti, a mladi se pupovi neće ni razviti. Stoga presađivanje planirajte u razdoblju mirovanja, odnosno nakon cvatnje.

Kod presađivanja korijenje raširite preko hrpice supstrata kojim ste posude ispunili do pola. Supstrat rasporedite i između korijenja te dobro ispunite sve šupljine.

Za dohranjivanje je najbolje koristiti tekuća gnojiva koja se dodaju vodi, prema upustvima proizvođača.

Mirovanje je nezaobilazni dio životnog ciklusa orhideje, a zavisno o vrsti ono traje od nekoliko nedjelja do čak nekoliko mjeseci.

U tom razdoblju orhidejama je potrebno vrlo malo vode, pa se u početku mirovanja zalijevaju vrlo štedljivo, a posebno u hladnom i tamnom dijelu godine kako korijen ne bi počeo trunuti.

Pravilo je da se vrste koje u mirovanju izgube lišće, ne zalijevaju do pojave novog, dok se vrste koje ne gube lišće, zalijevaju vrlo skromno. Orhideje koje nemaju lukovice u pravilu nemaju niti razdoblja mirovanja.

Savjeti za kupovinu orhideja

- Nemojte kupovati orhideju i zatim tražiti mjesto gdje ćete je postaviti, jer upravo mjesto je to koje određuje biljku koju kupujete

- Provjerite listove orhideja, jer ako nisu sjajni i čvrsti, već su oštećeni, isušeni i na vrhovima žuti radije ne kupujte biljku

- Korijenje orhideja trebalo bi da bude svježe i zeleno, a najbolje je da ne izviruje iz posude za cvijeće. Stoga odaberite biljku koja se prodaje u posudama od bezbojne plastike, u kojoj ćete lakše procijeniti stanje korijena

- Dobro je kupiti biljku koja ima više cvjetnih stapki, jer će biti bogatija cvijetom i duže ćete uživati u njenoj ljepoti

- Pregledom biljke utvrdite da nema nametnika vidljivih okom

- Novu je biljku poželjno neko vrijeme držati izdvojenu od ostalih orhideja kako bi ih poštedjeli eventualnih virusa koje ste donijeli zajedno s biljkom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije