Kuća i vrt

Ove stvari nikada ne bi trebalo da perete u veš mašini

Ove stvari nikada ne bi trebalo da perete u veš mašini
Foto: Pixabay | Ove stvari nikada ne bi trebalo da perete u veš mašini

Iako je tako mnogo lakše, ne treba baš sve prati u veš mašini. Neke stvari bolje je prati ručno. Koja je to odjeća koju treba prati ručno?

Pranje kompletne garderobe i donjeg veša u veš mašini može izgledati kao odličan način da uštedite vrijeme i trud. Međutim, neka odjeća može zauvijek biti uništena ako je samo jednom stavite u mašinu. Koje stvari je najbolje prati ručno ili ih odnijeti na hemijsko čišćenje?

Grudnjaci

Postoji nekoliko stvari koje treba da znate prije nego što ubacite grudnjak u mašinu. Kao prvo, žice mogu da oštete bubanj, a kopče mogu pocijepati odjeću koja se pere zajedno s grudnjacima. Osim toga, ako se kopče zaglave u bubnju, grudnjak će se rastegnuti. I više neće biti pogodan za nošenje. Zato je bolje da grudnjake perete ručno.

Kravate

Većina kravata je napravljena od delikatnih materijala, pa zbog toga prilikom brzog pranja u mašini kravate rizikuju da izgube oblik ili zaprljaju drugu odjeću. Kravate perite ručno ili ih ponesite na hemijsko čišćenje, piše Lepota i Zdravlje.

Predmeti sa dekorativnim elementima

Prije nego što ih ubacite u mašinu, zakopčajte pantalone, farmerke, košulje… Rajsferšlusi i dugmići mogu se zaglaviti u mašini i oštetiti odjeću tokom pranja. Što se tiče odjeće sa dekorativnim elementima, bilo da su to šljokice, perle ili kamenčići, nemojte ih prati u veš mašini, već ručno kako se ne bi zaglavili ili oštetili mašinu.

Čarape za bebe

Sve sitne komade odjeće, kao što su čarape za bebe, treba prati ručno jer se mogu zaglaviti i u odvodu. I tako oštetiti mašinu. Ako nemate vremena da perete ručno sitne komade odjeće, stavite ih u posebne mrežaste vrećice, zatvorite i tek tad ubacite u mašinu.

Svilena odjeća

Većina svilenih predmeta zahtijeva hemijsko čišćenje (ili bar nježno ručno pranje), jer visoke temperature i centrifuga mogu uništiti delikatnu tkaninu. Svilena odjeća može jednostavno da se pocijepa ili izgubi oblik. Ako ćete je prati ručno, nabavite specijalni deterdžent za svilenu odjeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije