Kuća i vrt

Šta treba da znate prije tapaciranja namještaja

Šta treba da znate prije tapaciranja namještaja
Foto: Skylar Kang/Pexels | Ovo su stvari koje treba da znate prije tapaciranja namještaja

Imate omiljenu sofu, stolicu - ali joj je definitivno potreban novi izgled. Da ne kažemo, novi sjaj. Zato je najlakše da tapacirate namještaj, a postoji mnogo stvari koje treba razmotriti- uključujući izbor tkanine i stilske detalje, a da ne spominjemo da li je to mudra investicija ili ne.

Keri Mur, dizajner i stručnjak za uređenje enterijera voli da namještaju da novi život i za portal Southern Living otkriva šta treba da znate prije nego što pozovete majstora tapetara.

Prednosti ponovnog tapaciranja

Lijepo je sačuvati i popraviti. Postoji neka privlačnost koja se ne može poreći kada čuvate svoje omiljene komade.

"Vintidž komadi su često jedinstveni i mogu dodati nivo elegancije, patine prostoru u kome radite ili živite. To je i održiviji izbor, jer ćete smanjiti upotrebu novih sirovina, a istovremeno smanjiti količinu otpada koji doprinosite deponijama", navodi Mur.

Razmislite o ukupnim troškovima

Jedna stvar koju treba znati prije nego što se odlučite za tapaciranje je da to nije uvijek povoljan izbor.

"Tapaciranje bi potencijalno moglo da košta kao kupovina potpuno novog namještaja", upozorava Mur.

Iz tog razloga, ona savjetuje da i sam komad namještaja kao i nova tkanina budu vrijedni ulaganja.

"Na primjer, neki predmeti su dobro zaštićeni ili veoma kolekcionarski, a oni imaju tendenciju da održe određeni nivo vrijednosti preprodaje tokom vremena", kaže.

Brojevi, brojevi

Ako želite da mudro uložite u svoj komad namještaja, Mur kaže da je važno da izračunate da li iza toga stoji isplativost.

To bi trebalo da uključi izračunavanje cijene komada namještaja, cijene tkanine i punjenja, kao i sve troškove rada majstora. Nemojte se osjećati krivim ako, nakon računanja, shvatite da je bolje da kupite nov krevet, garnituru ili fotelju.

Potpuna transformacija

"Naravno, garniture za sjedenje su moja omiljena kategorija namještaja za pretapaciranje – sofe i stolice su veće i upečatljivije u prostoru", kaže Mur koja navodi da je lako potpuno transformisati njihov izgled jednostavno promjenom boje i teksture.

Miješajte staro i novo

Kada se igrate sa presvlakama, posebno ponovo tapaciranim komadima, uzmite u obzir druge elemente u prostoru. Ako svojoj tapaciranoj sofi dajete starinskiji izgled, razmislite o dodavanju modernijih ili prelaznih elemenata u prostor. Na isti način, elegantnija sofa ili stolica mogu biti savršena dopuna antiknom bočnom stolu.

Razmišljajte van svih okvira

Vaša sofa, stolica ili tapacirano uzglavlje ne moraju poprimiti isti oblik nakon presvlake kao ranije. Važno je razmotriti sve svoje opcije, posebno one koje možda nisu toliko intuitivne i koje liče na vas. Poigrajte se sa ukrasima kao što su rubovi, rese, ukrasi.

Koristite prilagođeno popunjavanje

Kada zvanično odlučite da je vrijeme da ponovo tapacirate svoju omiljenu sofu ili stolicu i dalje ćete imati drugu temu za istraživanje: punjenje. Ovo je sjajan trenutak da razmotrite svoje preferencije, da li želite čvršći osjećaj, puniji izgled, dodatne sunđere. Mur savjetuje da razmisle o dodavanju prilagođene ispune bilo da se radi o pjeni, sintetičkom paperju, perju ili kombinaciji kako bi bolje odgovarao vašem životnom stilu i potrebama, prenosi "Politikin magazin".

Pazite na detalje

Ponovno tapaciranje može biti dobra prilika da svom komadu date nov i personalizovan izgled. Vodite računa o detaljima. Međutim, najvažnija stvar koju treba imati na umu kada pretapacirate bilo šta je da budete hiper-svjesni širine samog metra tkanine i orijentacije bilo kog uzorka koji možete da izaberete na toj tkanini, jer to može dovesti do neočekivanih šavova ili pogrešnog poravnanja uzorkovanje ako se ostavi neodređeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije