Kuća i vrt

Palma Licuala cordata, tropski šarm u vašem domu

Palma Licuala cordata, tropski šarm u vašem domu
Foto: N.N. | Palma Licuala cordata, tropski šarm u vašem domu

Sobne palme od davnina krase domove, a u devetnaestom vijeku pa sve do kraja Drugog svjetskog rata ukrašavale su gotovo svaki građanski dom i, pored fikusa, bile su najpopularnije sobne biljke, jer su ostavljale utisak elegancije i tropski šarm, čak i u krajevima koji to nisu.

I danas su čest ukras brojnih enterijera budući da se lako prilagođavaju na sobne temperature i većina ih može uspjeti i na tamnijim mjestima.

A dolaskom proljeća došlo je i vrijeme za uređivanje balkona i vrtova, presađivanja postojećih kućnih biljaka čije vrijeme rasta tek počinje, ali i nabavke novih primjeraka koji će obogaćivati naše enterijere i eksterijere.

Palme su vizuelno atraktivne biljke, specifične za toplije krajeve, a od različitih vrsta jedna je zaista specifična jer je poprilično rijetka, ali kad je jednom nabavite, nećete moći zamisliti enterijer bez njene estetike. Palma Licuala cordata svojim sjajnim, tamnozelenim, kružnim, lepezastim listovima unosi dašak tropskih krajeva u naše domove.

SAVRŠENA ZA ENTERIJERE

Upravo zbog svojih kružnih listova koji pomalo podsjećaju na japanske lepeze, savršeno će pristajati minimalističkim enterijerima. U svijetlim prostorima u kojima vlada minimalistički namještaj, palma Licuala cordata svojim će izgledom i bojom unijeti živost i tropski ugođaj.

Idealna je i za male stanove, gdje želite jednom biljkom postići pravi džungla efekat, a onima koji imaju više biljaka, ova će biti taj faktor X koji će cijeli zeleni enterijer podići na viši nivo.

BRIGA I UZGOJ

S obzirom na to da dolazi iz područja u kojem je vlaga ključna za njen uzgoj, odnosno sa ostrva Borneo u Indoneziji, takve bi uslove  trebalo da osigurate ako poželite ovu palmu uzgajati u našim uslovima. Minimalna temperatura kojoj bi ova biljka trebalo da bude izložena je 20 stepeni.

Visok procenat vlage koji joj je potreban možete postići raznim ovlaživačima i redovnim špricanjem listova. Ako je možete smjestiti uz prozor gdje će imati dovoljno svjetla, brže će se razvijati i rasti. Odgovara joj dobro drenirano tlo koje je pomalo kiselkasto. Starijim primjercima mogu narasti poprilično veliki listovi, pa je između ostalog i zbog toga jako atraktivna kolekcionarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije