Kuća i vrt

Pet grešaka kod uređivanja manjih prostora

Pet grešaka kod uređivanja manjih prostora
Foto: Pixabay | Pet grešaka kod uređivanja manjih prostora

Dekorisanje male sobe može biti izazov - iako možda mislite da manje prostora znači manje izbora, može biti zaista nezgodno i lako je pogriješiti. Međutim, kada znate šta ne treba da radite, sve je lakše.

Ovo su najgore boje za kuhinju, zaobilazite ih u širokom luku

Dizajneri enterijera smatraju da ove greške čine male prostore još manjim i nepristupačnijim za život.

Previše namještaja

Bilo da se radi o maloj spavaćoj sobi, dnevnoj sobi ili kućnoj kancelariji, prema dizajneru enterijera Ejmi Svicer, jedna od najčešćih grešaka je popunjavanje svakog dostupnog dijela namještajem i dekorom, piše Real Simple.

"Umjesto toga, izaberite nekoliko ključnih delova koji služe višestrukim funkcijama i ostavite malo prostora za disanje", kaže ona.

Ne mjerite namještaj

Budite sigurni će namještaj koji kupujete zaista odgovarati prostoru.

"Pažljivo izmerite i izaberite nameštaj odgovarajuće veličine", savetuje dizajner.

Tamne boje

Ako ste oduvek željeli da ofarbate sobu u crno ili da instalirate tamnoplave tapete, vaša minijaturna dnevna soba možda nije mjesto za to. Nećete dodati eleganciju prostoru, već ćete samo dobiti malu i skučenu prostoriju.

Međutim, to ne znači da ste ograničeni samo na svijetle boje za svaki element. Tamnozelena stolica ili kestenjasto ćebe mogu dodati nagovještaj drame bez zatvaranja sobe.

Blokiranje prozora

Prirodno svijetlo može učiniti da mala soba bude veća i prozračnija. Dakle, ključno je pustiti što više sunca. Dizajner savjetuje da ne blokirate prozore teškim zavjesama ili glomaznim namještajem i umjesto toga koristite prozirne zavjese ili roletne kako biste pustili svjetlost. Jedan "trik" za povećanje prirodne svjetlosti je ogledalo.

"Ogledala mogu da rade čuda u malom prostoru, reflektujući svetlost i stvarajući iluziju dubine. Postavite veliko ogledalo nasuprot prozoru da biste maksimizirali efekat."

Previše različitih stilova

Iako je sasvim u redu cijeniti moderne, tradicionalne i savremene stilove, često je neuredno miješati različite estetike u manjoj prostoriji. Zato pokušajte da se držite jednog stila i šeme boja, prenosi Super žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije