Kuća i vrt

Pet načina kako da spriječite suze dok režete luk

Pet načina kako da spriječite suze dok režete luk
Foto: Pixabay/Ilustracija | Pet načina kako da spriječite suze dok režete luk

Rezanje luka je nužan dio kuvanja, no plakanje nije.

Prema jednostavnijoj verziji, za suze u očima krivo je isparavanje sumpora koji se nalazi u stanicama luka. Ali ipak sam sumpor nije dovoljan da nas natjera na suze, jer i on sam mora proći nekoliko hemijskih reakcija prije nego dospije do očiju koje ga prepoznaju kao uljeza.

Ovo povrće apsorbuje sumpor iz zemlje koji im pomaže pri formiranju organskih molekula (aminokiselina) zvanih sulfoksidi, koje su i krive (zaslužne) za karakteristični miris i ukus luka.

Kada se luk ošteti rezanjem on oslobađa enzime sintaze i sulfokside koji stvaraju novu hemijsku reakciju i nastaje sulfonska kisjelina. Ali to nije kraj – sulfonska kisjelina jako je nestabilna i lako se pretvori u spoj nazvan sin-propanetial-S-oksid.

Tek kada ovaj spoj dospije i do očiju, višestruki živčani završeci u rožnjači ga registruju kao sastojak koji bi mogao naštetiti našim očima te se otpuštaju refleksne suze.

Zato, koji god da od ovih procesa spriječite, smanjićete i plakanje, prenosi Net.hr.

Evo kako to možete učiniti.

1. Oštar i tanak nož Što je nož oštriji, manje će “gnječiti” luk pa će i manje stanica otpuštati iritirarujće sulfookside.

2. Žvaćite žvakaću Ovako će druge arome nadjačati spojeve sumora.

3. Namočite luk u hladnu vodu Što su molekule hladnije, to su sporije i teže dolaze do vašeg oka, no još važnije, voda će isprati spojeve prije nego reaguju i postanu iritirajući plin. Neki savjetuju i zamrznuti luk (ako je za pirjanje), ili rezati ga pod mlazom vode.

4. Ventilator Čisto mehanički, ventilator će otpuvati plin koji vam tjera suze na oči. Slično će djelovati i rezanje luka pod napom.

5. Upalite svijeću Kao što upija mirise, tako će privući i molekule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije