Kuća i vrt

Pomoću ovih savjeta izbijelite odjeću bez upotrebe hemikalija

Pomoću ovih savjeta izbijelite odjeću bez upotrebe hemikalija
Foto: N.N. | Pomoću ovih savjeta izbijelite odjeću bez upotrebe hemikalija

Čista bijela košulja, obična majica kratkih rukava, svježe oprana bijela posteljina - bijela tkanina jednostavno izgleda umirujuće. Stoga, bitno je znati kako svoju bijelu odjeću zadržati takvom - čisto bijelom, jer u protivnom vrlo lako će završiti na dnu ormara ili kao krpa za pod.

S obzirom na to da ljeti uživamo u svim odjevnim predmetima u svijetlim bojama, u nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako odjeću bijele boje da održite bijelom, a da je ne izbjeljujemo štetnim hemikalijama.

Koristite prirodni izbjeljivač - sunce

Kad operete odjeću, raširite je na štrik i ostavite na suncu da se osuši. Preskočite sušilicu jer će sunčevi zraci izbijeliti vašu odjeću bez mirisa i opasnosti od izbjeljivača. Do izbjeljivanja dolazi zbog jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje razbijaju hemijske veze u mrlji, pa tako i mrlja nestane. Takav proces se događa i kod hemijskih sredstava za izbjeljivanje.

Namačite odjeću u limunovom soku

Sok od limuna izvrstan je izbjeljivač koji bijeloj odjeći daje novi sjaj, a tako ujedno i nema rizika od pretjeranog izbjeljivanja, kao što je slučaj sa sredstvima za izbjeljivanje. Umiješajte pola šoljice limunovog soka u oko 3,5 litra vruće vode. Ovu otopinu dobro promiješajte i ostavite da odjeća u njoj stoji jedan sat ili preko noći.

Dodajte alkoholno sirće u mašinu za veš tokom pranja

Sirće bi trebalo da vam bude najbolji prijatelj što se tiče vaše odjeće. Sirće može stvarno učiniti mnogo toga kad je odjeća u pitanju - od izbjeljivanja odjeće do uklanjanja mrlja i neželjenih mirisa. Za izbjeljivanje bijele odjeće napravite otopinu od četvrtine šoljice soka od limuna s pola šoljice destilovanog bijelog sirćeta. Ova otopina idealna je alternativa za izbjeljivač.

Soda bikarbona takođe djeluje kao izbjeljivač

Soda bikarbona je hemijski vrlo slična prašku za pranje veša pa se zato može koristiti na sličan način. Soda je prirodni ublaživač neugodnih mirisa, tako da vaša odjeća ne samo da će biti svjetlija, nego će imati i vrlo svjež miris. Ona je takođe i blag antiseptik, pa će vaša odjeća, ali i mašina za veš biti zaštićena od bakterija.

Koristite prirodne deterdžente za pranje veša

Danas u prodavnicama možemo pronaći i prirodne deterdžente za pranje veša. Oni se sastoje od biljnih enzima i prirodnih minerala koji čiste jednako efikasno kao i oni s hemikalijama. Ipak, ovi prirodni nisu tako grubi prema tkaninama pa mogu i znatno produžiti vijek vašoj odjeći. Najbolji dio je to da su biorazgradivi i da ne zagađuju okolinu, za razliku od uobičajenih deterdženata koje koristimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije