Kuća i vrt

Provjereni recept za prihranu paradajza, biće veći i sočniji

Provjereni recept za prihranu paradajza, biće veći i sočniji
Foto: Pixabay/Ilustracija | Provjereni recept za prihranu paradajza, biće veći i sočniji

Za razliku od mnogih drugih biljaka, paradajz sadite duboko u zemlju, tako da samo jedna trećina viri van. Odaberite sunčano svjetlo jer on treba barem šest sati svjetla i topline

Na balkonu i u vrtu paradajzi, su, posebno mini, ukusan obrok i genijalna dekoracija. No, mnogi koji su se okušali u uzgoju paradajze znaju kako valja slijediti određena pravila da bi osigurali sočne i bujne plodove.

Paradajz posadite u lončanice, lijehe ili plastične saće i to kada sadnica dobije pet-šest listova. Za razliku od mnogih drugih biljaka, paradajz sadite duboko u zemlju, tako da samo jedna trećina viri van. Odaberite sunčano svjetlo jer on treba barem šest sati svjetla i topline. Jedino na što morate pripaziti je dovoljan razmak između samih lončanica ili tegli. Ako ih pregusto sadite i postavite, nećete osigurati dobru cirkulaciju vazduha.

Nemojte koristiti klasičnu vrtnu zemlju za uzgoj paradajza. Tlo mora biti rahlo, plodno, dobro drenirano, neutralno ili čak blago kiselo. Izbjegavajte tlo s većim udjelom gline jer će to ugušiti korijen, prenosi Večernji list.

Pažljivo sa zalijevanjem

Paradajza se svrstava u usjeve sa srednjim zahtjevima za vodom. Zalijevajte je redovno, ali umjereno. Uvijek prvo opipom ustanovite do koje je mjere tlo vlažno ili suvo prije nego što započnete sa zalijevanjem. Takođe, izbjegavajte zalijevanje cijele biljke i ploda kako biste smanjili mogućnost gljivica.

Dajte podršku stabljici

Kako veliki i bogati paradajzi mogu predstavljati teret za biljku, morate joj dati podršku ili u obliku koca, ljestvi ili kaveza.

Ne zaboravite na kalijum

Dok raste, paradajz treba veće količine kalijuma. Ako se dogodi da njegov plod bude zelene boje prema peteljci, to je najzorniji znak kako je u tlu premalo ovog minerala. Unosite ga u većim količinama.

Odličnu prihranu možete napraviti i sami i to od otpadaka iz kuhinje. Gnojivo napravljeno od ljuski jajeta možda zvuči čudno, ali može biti nevjerovatno djelotvorno zahvaljujući visokim nivoima kalcijuma, kalija, fosfora i magnezijuma koji se nalaze u njima. Ljuske jaja u vrtu ipak mogu biti čudotvorne. Međutim, nemojte jednostavno bacati ljuske jaja uz stabljiku. ‘Isperite i osušite ljuske jaja, zatim ih zdrobite u male komadiće ili ih sameljite u prah’, savjetuje Nadezhda Yaneva, stručnjakinja za vrtlarstvo i biljke. ‘Zatim pospite zdrobljene ljuske ili prah oko baze paradajza.’

Kakvo gnojivo odabrati?

Ako imate malo plodova ili oni nisu veliki i sočni, vjerovatno paradajzi dobijaju premalo fosfora, a previše azota. Potrebno je tlo osvježiti gnojivom koje ima više fosfora nego azota.

Redovno orezujte

Tokom rasta važno je pažljivo orezivati privrške, kako ne bi crpili svu vodu biljci, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije