Kuća i vrt

Riješite se paukova korištenjem prirodnih metoda

Riješite se paukova korištenjem prirodnih metoda
Foto: Pixnio | Riješite se paukova korištenjem prirodnih metoda

Iako kompanije za kontrolu štetočina nude učinkovita rješenja, mnogi ljudi radije koriste prirodne repelente za paukove kao sigurniju alternativu.

Iskorištavanjem snage prirodnih sastojaka ove štetočine možete držati podalje bez potrebe za otrovnim hemikalijama, prenosi ''Life Savvy''.

Obavite dubinsko čišćenje

Paukove privlače neuredna mjesta gdje se lako mogu sakriti. Redovnim čišćenjem i pospremanjem svog životnog prostora paukovi će imati veoma malo ili nimalo privlačnih mjesta za naseljavanje. Svakih nekoliko mjeseci trebali biste obaviti dubinsko čišćenje.

Nabavite nešto od cedra

Cedrovina je poznata po svojoj prirodnoj sposobnosti odbijanja raznih štetočina, uključujući i paukove. Uključivanje predmeta od cedrovine u vaš dom može biti učinkovit način da obeshrabrite paukove da se udome. Malč od cedrovine oko vanjskog dijela vašeg doma takođe može stvoriti barijeru koja odvraća paukove od ulaska.

Citrusni sprej

Osim što je oštar miris citrusa osvježavajući za ljude, on takođe snažno odbija paukove. Citrusno voće poput limuna, narandže i grejpa sadrži prirodne spojeve koje paukovi ne vole. Napravite vlastiti sprej za tjeranje pauka od citrusa miješanjem soka od nekoliko citrusa s vodom u flašici s raspršivačem.

Čistite sirćetom

Pomiješajte jednake dijelove vode i bijelog sirćeta u flašici s raspršivačem i upotrijebite to za čišćenje površina poput radnih ploča i potprozornjaka. Ne samo da sirće pomaže u odbijanju paukova već takođe uklanja tragove feromona koje koriste za navigaciju, ometajući njihovu sposobnost snalaženja.

Eterično ulje paprene metvice

Ovo eterično ulje ima jak miris koji se paucima ne sviđa, što ga čini izvrsnim sredstvom za odbijanje paukova. Jednostavan sprej napravite tako da napunite raspršivač vodom i dodajte 10-15 kapi eteričnog ulja paprene metvice, prenosi "Avaz". Lagano protresite flašicu kako bi se sastojci pomiješali. Zatim pošpricajte ovu mješavinu na područja gdje se paukovi vjerovatno skrivaju, poput okvira prozora, vrata i pukotina.

Cimet

Pospite mljeveni cimet u uglove, pukotine i rupe u koje paukovi mogu ući. Snažan miris cimeta odvratiće paukove od prelaska tretiranih područja, poštedjevši vas od njihove nepoželjne prisutnosti. Možete napraviti repelent za paukove tako da pomiješate cimet u prahu s vodom ili prokuhate štapiće cimeta u vodi za sličan učinak.

Uzgajajte biljke koje tjeraju pauke

Biljke poput lavande, eukaliptusa i metvice ispuštaju mirise koje paukovi ne vole. Strateško postavljanje ovih biljaka u blizini ulaza i prozora može spriječiti ulazak pauka u vašu kuću.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije