Kuća i vrt

Sastojak zbog kojeg će vaše ruže bujno cvjetati krije se u voću

Sastojak zbog kojeg će vaše ruže bujno cvjetati krije se u voću
Foto: Pixabay | Sastojak zbog kog će vaše ruže bujno cvjetati krije se u voću

Trikova koji će pomoći cvijeću da cvjeta lijepo, bujno i zdravo nikada nije previše, a posebno su korisni kada je riječ o prirodnim rješenjima, i to s namirnicama koje svi imamo kod kuće.

Ruže su kraljice dvorišta koje nemaju konkurenciju – oduševljavaju i mirisom i raskošnim bojama i izgledom, a svaki savjet koji će omogućiti da cvjetaju još ljepše i te kako je dobrodošao.

Grm predivnih ruža pristajaće svakom dvorištu, a jedna svakodnevna namirnica, tj. njen dio koji inače bacamo, mogao bi vaše ruže da podstakne na još bolju i ljepšu cvatnju.

Riječ je o kori mnogima omiljenog voća – banane. Da je voda u kojoj se natapala kora banane dobra za orhideje, to već znamo, ali ostaci ovog voća mogu i te kako pospješiti i rast i cvjetanje i drugog cvijeća, a među njima su i ruže.

Banane su bogate kalijumom koji jača otpornost ruža i daje sjajnije lišće, a ujedno sprečava pojavu smeđih listova i uvelih grana. Tu su još i kalcijum, gvožđe, bakar i mangan, a od njih će ruže još ljepše procvjetati.

Kako dodati koru banane ružama?

Stavljanje kore banane na tlo u blizini korijena biljke ruže je najjednostavniji način za povećanje nivoa kalijuma, a koru je bitno usitniti jer se tako smanjuje vrijeme potrebno da se kora razgradi, omogućujući pritom kalijumu da prije stigne do vaših biljaka.

Nakon što stavite komade kore oko korena ruža, dobro ih zalijte, što će stimulisati da se kora razgradi u zemlju i još brže dati rezultate. Ovaj će trik pomoći i mini ružama.

Ako sadite potpuno novi grm ruže u saksiju, preporučuje se da stavite nasjeckanu koru u zemlju prije sadnje biljke, posadite biljku te ostatak kore pomješate s kompostom i zemljom oko nove biljke.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije