Kuća i vrt

Savjeti kako očistiti balkon

Savjeti kako očistiti balkon
Foto: Pixabay | Savjeti kako očistiti balkon

Prozori, podovi, tepisi, zavjese…proljetno čišćenje u domu obuhvata svaki njegov dio, čak i onaj gdje ljudska noga nije mjesecima kročila. A osim svega spomenutog, proljetno čišćenje uključuje i pospremanje balkona.

Ako vam se dogodilo da ste otvorili vrata svog balkona, automatski se pogubili od nereda koji se tu stvarao proteklih par mjeseci i ako ne znate kako krenuti, pročitajte sljedeće redove jer donosimo mali vodič za proljetno čišćenje balkona, piše zadovoljna.hr.

Sve izbacite

Kako biste temeljno očistili balkon, prvi i glavni savjest jeste – sve izbaciti. Od garniture, biljaka, jastuka do onih kutija koje nisu nigdje stale pa su na kraju završile na balkonu. Tek kad sve predmete izbacite sa balkona, možete krenuti u akciju čišćenja.

Kako očistiti pločice ili betonski pod?

Pokupite svu prljavštinu s poda – lišće, prašinu, ptičji izmet i slično. Nakon što ste uklonili smeće, vrijeme je za brisanje podova. Mnogi koriste crijevo kako bi isprali prljavštinu, ali to bismo trebali izbjeći kako komšijama ispod ne bi curila voda.

Mnogi za čišćenje balkonskih podova nakon dosta vremena preporučuju crni tečni sapun, te sodu bikarbonu pomiješanu s vrućom vodom. Ova mješavina uklanja tragove lišća, ptičjeg izmeta i ostale tvrdokorne mrlje na podovima. Odlična pomoć kod tvrdokornih mrlja na balkonskom podu je i kalijev sapun, koji u trgovinama možemo pronaći i pod imenom marsejski sapun.

Kako očistiti drvene podove?

Ako mrlje nisu jako tvrdokorne, dovoljno je pomiješati vodu s tečnim sapunom pa sve dobro oprati čvrstom četkom ili nekom kvalitetnom spužvom. Ako imate problem sa zelenim mrljama od mahovine, pripremite mješavinu tople vode, kukuruznog škroba i sode bikarbone. Dovoljno je u pola litre vode dodati nekoliko kašika kukuruznog škroba i malo sode kako biste dobili pastu. Pastom dobro izribajte drveni pod pa ga isperite.

Kako očistiti mrlje od roštilja?

Za čišćenje masnih mrlja od roštilja mnogi preporučuju baby puder ili brašno, koji će upiti masnoću, a zatim treba talog dobro isprati vodom, prenosi “Zadovoljna”.

Kako očistiti balkonsku garnituru?

Ako imate drveni vrti namještaj možete ga očistiti mješavinom vode i ulja (primjerice lanenog). Ako koristite metalni namještaj, važno je pripaziti da ga ne zahvati rđa pa pripazite da nije izložen kiši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije