Kuća i vrt

Skrivena opasnost: Svako domaćinstvo ima ovaj prekidač

Skrivena opasnost: Svako domaćinstvo ima ovaj prekidač
Foto: Pixnio | Skrivena opasnost: Svako domaćinstvo ima ovaj prekidač

​Prekidači se nalaze u svakom domaćinstvu kako bi osigurali sigurnost. Znate li koji prekidač trebate redovno provjeravati?

FI sklopka, takođe poznata kao uređaj za zaostalu struju ili RCD (Residual Current Device), električni je zaštitni uređaj koji štiti od električnih nezgoda i strujnih udara.

Otkriva odstupanja u električnom krugu i prekida napajanje ako se pojavi struja kvara. Struja kvara može se pojaviti kada električna struja varira zbog kvara na uređaju, oštećenog kabela ili kontakta s komponentom pod naponom.

FI sklopka brzo reaguje i isključuje strujni krug kako bi zaštitila ljude od strujnog udara. To je važan dio električne sigurnosti u stambenim i poslovnim zgradama.

Preporučljivo je svakih šest mjeseci provjeriti zaštitnu sklopku na zaostalu struju. Ovo je bitno kako bi osigurali da FI sklopka ispravno radi i da se pouzdano isključuje u slučaju struje kvara. Neprovjera RCD-a povremeno može dovesti do sljedećih rizika:

1. Strujni udar

FI sklopka štiti od strujnog udara zaustavljanjem napajanja u slučaju struje kvara. Ako FI sklopka ne radi ispravno ili se ne provjerava redovno, postoji povećan rizik od strujnog udara.

2. Opasnost od požara

FI sklopka takođe otkriva male zaostale struje, koje mogu ukazivati na kvar izolacije u električnim uređajima ili kabelima. Ako se ove struje kvara ne primijete i strujni tok se ne zaustavi, može doći do pregrijavanja i požara.

3. Lična povreda

Bez povremene provjere FI sklopke postoji opasnost da će ljudi raditi u rizičnim situacijama ili biti u blizini električnih uređaja bez zaštitnog mehanizma koji ih isključuje. Važno je redovno provjeravati GFCI kako biste smanjili te potencijalne rizike i osigurali električnu sigurnost u svojoj kući ili na radnom mjestu.

Neispravan FI prekidač: Šta trebate učiniti?

Neispravne zaštitne prekidače zaostalih struja trebao bi popraviti obučeni električar ili kvalifikovani električar. Ovi stručnjaci imaju znanje i iskustvo potrebno za pravilnu inspekciju GFCI-ja, identifikovanje problema i popravak ako je potrebno.

Preporučuje se da se posavjetujete s profesionalnim električarom kako biste bili sigurni da je popravak pravilno obavljen i da je električna sigurnost održana, navodi "Fenix-Magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije