Kuća i vrt

Starinski štih u modernoj izvedbi: Tanjiri kao galerija za zid

Starinski štih u modernoj izvedbi: Tanjiri kao galerija za zid
Foto: Ilustracija | Starinski štih u modernoj izvedbi: Tanjiri kao galerija za zid

Nordijski stil uređenja uključuje vesele boje - šarene tapete, stolice i dekorativne elemente. A u posljednje vrijeme taj stil uključuje sve više vintage predmeta. Tako su se među nordijskim trendovima našli i tanjiri kao dekorativni elementi, i to baš u onom stilu u kojem ih u svojim domovima imaju i naše bake.

Ovaj jednostavan način dekoriranja već se neko vrijeme stidljivo nastojao vratiti, a sada je, čini se, u tome i uspio. No, ovoga puta tanjiri nisu rezervisani za trpezarije ili kuhinje, sada osvajaju baš sve prostorije - pa čak i kupatilo.

Iako mnogi to pozdravljaju i njima krase svoje zidove stvarajući pomalo nostalgičnu atmosferu, drugi su ipak mišljenja da je ovaj trend trebalo da ostane u istoriji.

Prvi porculanski tanjiri pojavili su se u Kini, u 7. vijeku.

Držani su kao porodične vrijednosti, prenosili su se sa generacije na generaciju i tokom vremena počeli su da se koriste kao ukrasi.

U 19. vijeku postale su moderne kolekcije porculanskih tanjira koje su se koristile za jelo, a naročit uspjeh imali su plavo-bijeli tanjiri sa raznim šarama. Najstariji primjerci postavljani su u domovima na posebnom štandu, kako bi se ukazao značaj i naglasio status. Već sredinom prošlog vijeka objavljena je prva kolekcija dekorativnih tanjira, koji su namijenjeni isključivo za dekoraciju prostora. To je bila prava revolucija u svijetu umjetnosti - upotreba tanjira za dekor enterijera.

 

Da bi bio postignut određeni stil, veoma je važno uzeti u obzir boju i dizajn tanjira, njihovu veličinu, kao i način na koji ćete ih postaviti. Jedina prepreka koja može stati na put je - samo vaša mašta.

Zidni tanjiri raznih oblika savršeno su rješenje i raznovrstan dekor koji odgovara skoro svakom stilu enterijera - klasičnom, vintage, minimalističkom, stilskom i drugim modernim stilovima.

Naravno, za svaki stil primjetno se razlikuje dezen na tanjiru, na primjer, tipični za enterijer u stilu "Provanse" su svijetli tanjiri sa malim cvjetnim aranžmanima, za moderan stil koriste se obični tanjiri ili oni s apstraktnim dizajnom. Takvi tanjiri savršeno se uklapaju, ne samo u kuhinji ili trpezariji, već su odlično rješenje za dnevnu sobu, hodnik, pa čak i spavaću sobu!

Ne morate namjenski kupovati tanjire koji su predviđeni za kačenje na zid. Svaki lijep tanjir koji imate, zaboravljeni suvenir sa davnog putovanja, čak i onaj obični bijeli, možete iskoristiti u ovom slučaju.

Simetrija je takođe važna. Ako imate puno tanjira istog oblika, oni mogu biti postavljeni jedan iznad drugog na istoj udaljenosti od nekog objekta, kao što su slike ili ogledala. Ukrasne tanjire možete postaviti u obliku talasa ili oblaka. Posebno lijepo izgledaju i originalni tanjiri različitog oblika, ali istog dizajna, kada se šire u talasastoj ili apstraktno trodimenzionalnoj liniji. Takva opcija će izgledati dobro na velikom praznom zidu. Možete da koristite geometriju. Na primjer, kvadrat, krug ili ovalne oblike, čime ukrašavate prazan dio zida u vašem domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije