Kuća i vrt

Trik iskusnih domaćica: Kako da veš ne blijedi prilikom pranja

Trik iskusnih domaćica: Kako da veš ne blijedi prilikom pranja
Foto: Pixabay | Trik iskusnih domaćica: Kako da veš ne blijedi prilikom pranja

Garderoba jarkih boja mnogima je omiljena, ali je njeno pranje izazov pred kojim poklekne većina domaćica. Razlog je i više nego očigledan - samo jedan pogrešan potez i sav veš u mašini poprimiće nijansu one jedne majice ili čarape koja ispušta boju. Kako da spriječite puštanje boje sa obojene garderobe?

Pranje obojenog veša je poput lutrije - nikada ne znate kako tkanina može da odreaguje na prašak ili tečni deterdžent, posebno ukoliko je u pitanju prvo pranje. U većini slučajeva, boja kojom je ona obojena u veš mašini počne da se ispira, pa su i posljedice "tragične" - drugi veš poprimi nijansu ovog koji ispušta boju, a taj koji je "glavni krivac" za sve već nakon nekoliko pranja potpuno izbledi i može da se baci. Uz pomoć jednog jednostavnog trika gubitak boje prilikom pranja veša može se potpuno izbjeći, a sve što vam je potrebno možete pronaći u svojoj kuhinji.

Kako da veš ne blijedi prilikom pranja

Trik u koji se "kunu" vrsne domaćice je prilično jednostavan i ne zahtjeva nikakve specijalne izdatke, niti uređaje. Sve što je potrebno jeste da u lavoru pripremite rastvor tako što ćete u 2 litre vode rastvoriti pola šolje soli i trećinu šolje sirćeta.

Kada sve sastojke sjedinite i dobro promiješate, u lavor treba da potopite veš za koji sumnjate da bi mogao da pušta boju, i ostavite ga tako da odstoji oko pola sata. Kada vrijeme prođe, stvari je potrebno izvaditi i dobro isprati u vodi sve dok ona ne bude potpuno prozirna.

Tek nakon ovoga možete biti sigurni da je obojeni veš, a naročito onaj kome je to prvo pranje, spreman za ubacivanje u veš mašinu. Eksperti preporučuju, naravno, da čak i nakon ovoga temperatura na kojoj perete veš bude prilagođena etiketi sa instrukcijama za održavanje odeće, kako ne bi bilo iznenađenja.

Osim što je vrlo djelotvoran u sprečavanju ispuštanja boje sa obojene garderobe, rastvor vode, soli i sirćeta u proporciji koja je navedena može poslužiti za još nekoliko stvari u domaćinstvu i zamijeniti skupe (i potencijalno opasne) hemijske proizvode.

Možete ga koristiti za pranje unutrašnjosti frižidera, u njega možete potopiti kuhinjske daske za sječenje kako biste ih temeljno oprali, a zgodan je i za čišćenje srebrnog nakita. Ukoliko dodate i par kapi maslinovog ulja, njime možete brisati i drveni namještaj.

(RT)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije