Kuća i vrt

Uz ovaj recept prirodno i brzo uklonite korov

Uz ovaj recept prirodno i brzo uklonite korov
Foto: Pixabay | Uz ovaj recept prirodno i brzo uklonite korov

Korov je često neželjeni stanar vrtova, ali može se ukloniti na vrlo jednostavan način.

Međutim, ako nije riječ o čupanju s korijenom, brojni načini uklanjanja korova uključuju jake kemikalije, koje predstavljaju dodatnu opasnost i za djecu i za kućne ljubimce, a nemoguće ih je nanositi bez zaštitne maske.

Ali- postoje i bolji i sigurniji načini uklanjanja korova. Mnogo manje invazivno i za okoliš bolje rješenje je korištenje pripravka na bazi onoga što možemo naći u gotovo svakom domaćinstvu – alkoholnog ocata.

Kako pripremiti i koristiti otopinu?

Možete koristiti ocat koji imate kod kuće s 5 odsto octene kiseline. Za brže rezultate najbolje je kupiti ocat s 20 odsto ili 30 odsto octene kiseline u poljoprivrednoj trgovini.

Potom u jednakom omjeru u bočicu s raspršivačem ulijte alkoholni ocat i bilo koji deterdžent za pranje suđa. Otopinu dobro promiješajte. Važno je i pratiti vremensku prognozu i poprskati korov onda kada je najavljeno nekoliko sunčanih dana zaredom.

Padne li kiša nedugo nakon prskanja, ispraće pripravak pa će trud biti uzaludan. Jako sunce pomoći će hemijskoj reakciji i osigurati sušenje korova koji potom samo trebate lagano odstraniti.

Iako se radi o relativno bezopasnim sredstvima, prilikom prskanja nosite zaštitne rukavice kako biste izbjegli moguće reakcije ako imate osjetljiviju kožu.

Ipak, imajte na umu da se radi o neselektivnom sredstvu, odnosno ocat će uništiti ne samo korov nego i susjedne biljke ako dođe u doticaj s njima. Zato je potrebno pripaziti; najbolje ga je koristiti za uklanjanje korova ondje gdje nema drugih biljaka – uz zidove kuće, između stazica od šljunka ili drugih materijala u vrtu i slično.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije