Kuća i vrt

Uz ove savjete petunije će vam cvjetati kao lude

Uz ove savjete petunije će vam cvjetati kao lude
Foto: Pixabay | Uz ove savjete petunije će vam cvjetati kao lude

Petunije su omiljeno cvijeće zbog lijepih cvjetova u raznim bojama, a briga o njima je relativno jednostavna ako im obezbijedite prave uslove.

Topli mjeseci sa sobom nose i obilje divnog cvijeća, a posebno je omiljeno ono nezahtjevno, cvijeće koje podnosi vrućinu, ali i promjene vremena, a zauzvrat daje raskošne cvjetove i boje.

Jedan od takvih cvjetova, a zbog toga i među najomiljenijima, jeste predivna petunija. Cijenjena je zbog svojih lijepih cvjetova koji dolaze u raznim bojama i veličinama, a briga o petunijama je relativno jednostavna ako im obezbijedite prave uslove za uzgoj.

Redovno orezivanje, puno sunca i vlažno, dobro drenirano tlo trebalo bi da im godi, pa će cvjetati cijelo ljeto, čak i na jesen.

Predivne petunije uzgajaju se još od 19. vijeka, a potiču iz Srednje i Južne Amerike. Zanimljivo je da je srodna i biljci duvana, a upravo je po brazilskom domorodačkom nazivu za njega, petun, dobila i ime.

Na balkonima i prozorima najljepše su one viseće, a samostojeće će izvrsno izgledati u vrtovima. Za petuniju je karakteristično cvijeće ljevkastog oblika koje dolazi u raznim bojama, a njeni lijepi tamnije zeleni listovi odličan su par toj eksploziji boja.

Cvjetaju od maja, pa sve do oktobra, a osim u različitim bojama, mogu biti prugastih, pjegavih i zvjezdastih šara. Ipak, treba biti i na oprezu jer je lišće otrovno za većinu kućnih ljubimaca.

Petunija: Jednostavni i efikasni savjeti za njegu

Za što uspješniji uzgoj predivnih petunija, u nastavku su najbitniji savjeti.

Petunijama će najbolje biti na punom suncu, ali će tolerisati i djelimični hlad.

Preferiraju srednju vlažnost tla i tolerisaće malo zanemarivanja kada je u pitanju zalivanje. Idealno je jednom nedjeljno, ali vrstama petunija koje se brzo šire treba više vode.

Petunije podnose vrućinu i ne zahtijevaju puno vlage. Neće preživjeti niske temperature, ali će uspijevati između posljednjeg proljetnjeg mraza i prvih hladnijih jesenjih temperatura.

Treba im dobro drenirano tlo. Po potrebi dopunite zemlju kako biste izbjegli previše vlažno tlo ili previše ustajale vode.

Petunije koje se brzo šire potrebno je đubriti jednom nedjeljno, a ostale svakih nekoliko nedjelja.

Uvenule cvjetove sklonite čim ih vidite jer će ometati dalje cvjetanje.

Petunije se jako dobro snalaze u saksijama. Možete ih posaditi same ili ih pomiješati s drugim biljkama.

Orežite svoje petunije prema potrebi, tako ćete ih podstaći na još bolje cvjetanje. Oštrim makazama podrežite do jednu trećinu volumena biljke. Nakon toga ih dobro zađubrite, prenosi Stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije