Kuća i vrt

Uzgojite začine u saksijama na terasi ili prozoru

Uzgojite začine u saksijama na terasi ili prozoru
Foto: N.N. | Uzgojite začine u saksijama na terasi ili prozoru

Mirođija, origano, peršun, ruzmarin, bosiljak - samo su neki od začina bez kojih je gotovo nemoguće zamisliti spremanje velikog broja jela. Pored kulinarskih, začinsko bilje se može koristiti i u ljekovite svrhe.

Između ostalog, bosiljak je idealan relaksant, matičnjak pomaže u regulisanju rada sistema za varenje. Origano se, zbog svog antibakterijskog, antivirusnog, antimiotičkog svojstva, može koristiti za jačanje imuniteta.

Uzgajanje ovog bilja osim što će vam omogućiti da uvijek na dohvat ruke imate različite začine, oplemeniće i vaš dom. Sađenje i gajenje začinskog bilja u saksijama je zapravo jednostavan i zanimljiv proces uz koji ćete se zasigurno relaksirati i uživati.

Donosimo vam savjete za njihovo lako sađenje i uzgajanje.

Uslovi za rast

Začinske biljke možete uzgajati na terasi ili na prozoru u saksiji. Sve što vam je potrebno jeste zemlja, sadnice biljaka i saksije. Predlažemo zdrave sadnice biljaka, umjesto sjemena, kako biste što prije bili u mogućnosti da ubirate plodove svog rada.

Za početak, pronađite što svjetlije mjesto na nekom od prozora vašeg doma ili terasu, na kojoj ćete smjestiti saksije. Preporuke su da optimalna temperatura u blizini biljaka bude između 19 i 22 stepena, a izloženost direktnom svjetlu da bude između 5 i 6 sati dnevno. U odabiru saksije vodite se time da prečnik bude minimum 15 centimetara, ali uzmite u obzir da je bolje kupiti što veću posudu zbog korjenja biljke.

Takođe, saksija ili posuda u koju budete smjestili biljku mora obavezno imati rupe na dnu za drenažu vode. Zemlja koja vam je potrebna jeste drenažni miks i obična baštenska zemlja.

Zalivanje začinskog bilja

Ono što vaši začini u saksiji sigurno neće voljeti to je vjetar i promaja, te ćete ih morati smjestiti u ušuškan dio vašeg doma ili terase. Sada kada ste se odlučili za mjesto stanovanja vaše biljke, presadite je zajedno sa busenom i zemljom. Nemojte previše zalivati vaše biljke - najlakše možete proveriti da li im je potrebna voda tako što ćete staviti prst oko 2 santimentra u zemlju. Ukoliko je zemlja suva, biljkama je potrebno zalivanje. Najoptimalnija bi bila kišnica, ali ukoliko vam to predstavlja preveliko opterećenje za prikupljanje, možete koristiti i odstajalu česmovaču. Balon ili flašu napunite vodom iz česme i ostavite ga otvorenog 24h dok hlor ne izvjetri.

Prirodna đubriva

Postoji nekoliko alternativnih načina đubrenja. Jedan od njih je da sitno isjeckanu koru od banane spojite sa zemljom u posudama - kora od banane je puna kalijuma i šećera, te će hraniti vaše biljke. Takođe, ljuske jajeta stavite u vodu i ostavite da odstoje par dana. Ovim rastvorom zalivajte biljke i na taj način će se prirodno prehranjivati.

Začinske biljke možete koristiti i kao svjež začin jelima, a ukoliko želite da ga osušite uradite to tako što ćete napraviti buket, vezati ga i okačiti da visi naopako u suvoj i toploj prostoriji od 7 do 14 dana.

April predstavlja idealan mjesec za početak uzgoja začinskih biljaka, a plodove svog rada moći ćete ubirati od maja do kraja jeseni. Začinsko bilje u kuhinji će postati neizostavan element vaših jela. Na kraju, uživajte u svom začinskom bilju, ali znajte da pravilo “umjerenost je vrlina” važi i kod začina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije